Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att det tog så lång tid att fatta – flytt av psykakuten kommer att rädda liv

Annons

För några veckor sen möttes jag av beskedet att regionen vill flytta psykakuten från Säter till Falun.

Uppenbarligen har polisen börjat gnälla hos regionen så från och med nu kanske man slipper klagandet under transporterna.

Var finns logiken och miljötänket i att bli körd från medicinakuten i Falun till Säter för att sedan åter hamna i Falun inom loppet av 2 timmar? Vad tycker dom som kör sjuktransporter om att köra personer som inte mår psykisk bra?

Men framför allt, det handlar om liv. Det är en psykakut vi pratar om, en akutmottagning för människor som mår väldigt dåligt på insidan. Är man frisk så är det inga problem att ta sig några mil till en vårdinrättning men är man suicidal, har en psykos eller har ett kraftigt självskadebehov då kan det ibland handla om minuter mellan liv och död.

Det går inte att ta sig till Skönvik med kommunala transporter kvällar, helger, nätter och alla har inte tillgång till bil eller någon som kan köra och vilken suicidal person vill lägga tusenlappar på en taxi? En suicidal person vacklar ofta in i det sista då ska inte saker som en felplacerad psykakut få leda till att andra beslut tas än att söka vård.

Att ha psykakuten på en plats dit alla kan ta sig obehindrat under dygnets alla timmar, kommer rädda liv. Vård för den här målgruppen måste ske lätt och smidigt och utan hinder. 4 personer om dagen tar sina liv i Sverige, psykisk ohälsa måste bli ett prioriterat området i samhället.

Det är ett under att det tog så här lång tid för regionen att fatta. Det slutgiltiga beslutet är dock politikernas. Poliserna har öppnat sin mun. Här kommer patientperspektivet.

Inte ensam i Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare