Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Återupprätta sjukförsäkringen, tack!

Annons

Vad tycker du, är det här rimligt i Sverige 2019?

Du drabbas av en svår sjukdom eller har oturen att råka ut för en olycka. En läkare undersöker dig och bedömer att du inte kan arbeta. Du behöver vara sjukskriven, vila och rehabiliteras. Sålunda skriver läkaren ett intyg som skickas till Försäkringskassan. Där sitter en administrativ handläggare, utan medicinsk utbildning och hen har aldrig träffat dig, som ska hantera ärendet. Det hens uppdrag att bedöma och besluta om du ska få eller inte få sjukpenning. Ja, tro det eller ej, det är faktiskt sant! Handläggaren beslutar att du inte är berättigad till sjukpenning, eftersom att du kan utföra "ett allmänt förekommande jobb" eller att "det saknas objektiva fynd", vilket i klartext betyder att läkaren inte kan specificera precist vad det är som du inte kan utföra. Du får därför ingen ersättning från sjukförsäkringen.

Du har dock en anställningen och just det jobbet kan du på grund av sjukdomen eller olyckan inte utföra just nu. Du står nu utan både sjukpenning och lön men dina räkningar ska fortfarande betalas och du behöver pengar till mat och andra levnadsomkostnader.

Detta har drabbat massvis med människor och drabbar fortfarande massor av människor varje dag. Statistiken visar att det under år 2017 drabbade 116 personer om dagen.

Så vad tycker du? Är detta verkligen värdigt ett land som Sverige?

Mamma till drabbad dotter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare