Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: AT:s ledarsida har helt fel om Visentparken

Emma Høen Bustos ledare i Avesta Tidning (11/11) får mig att fundera över var jag skall bo i framtiden. Min sambo går också i pension i närtid vilket skapar en viss valfrihet. Jag vill nämligen att samhället skall bestå av mer än "kärnverksamheter".

Jag vill ha så lite som möjligt att göra med vård och omsorg i min framtid och min kompetensutveckling löser jag utan hjälp från skolan.

Vägvård och trafikantomsorg är också "kärnverksamheter" som också behövs och har varit eftersatta, men jag har klarat mig från punktering i något potthål.

Det där som gör Avesta värt att bo i, det vill Emma Høen Bustos att rika kapitalistfamiljer skall spendera tid och pengar på, förmodligen kan det ge dem en viss moderat statusglans.

Jag vill se turister och medborgare njuta av den respektfulla och lugna miljön i visentparken, jag vill att visenterna skall få en möjlighet att leva vidare. Jag vill att skate- och sportpark skall vara fylld av människor som umgås, tränar och mår bra.

Jag vill att vi invånare skall ha möjlighet att se elitspeedway på hemmaplan, det har vi fått göra historiskt, i Nordanö, på Avestavallen och nu i Brovallen.

Jag vill att de människor som har hästen som sitt stora intresse skall ha möjlighet att delta i organiserade verksamheter, på bra anläggningar. Det får inte bli en sport förbehållet rika kapitalistfamiljer! Fotboll har varit en favorit sedan Dixon såg till att Aston Villa vann cupfinalen 1957. Nu njuter jag av att se hur både barn och vuxna möts och umgås runt sitt intresse, umgås över klass- och religionsgränserna.

Får Emma Høen Bustos som hon vill då kan vi till exempel flytta till Borås. Där finns hyfsad fotboll och kommunen satsar gladeligen skattepengar i sin djurpark för att behålla den i stan. De har säkert kärnverksamheter, de också!

Yngve Mattiasson, Avesta

SVAR DIREKT:

Hej Yngve,

Jag delar din bild av att ett samhälle ska bestå av mer än kärnverksamheter. Men det betyder inte att de delar som inte hör till grundläggande samhällsservice bör eller ska finansieras av det offentliga. Elitspeedway och visentparker organiseras bäst på armslängds avstånd från makten och skattebetalarnas pengar.

Människans drivkraft och uppfinningsrikedom är enorm. Genom århundraden har hon lyckats producera fantastisk litteratur och konst, åstadkomma sociala förändringar och driva djurparker utan hjälp från skattepengar.

Vill man lägga sina pensionspengar på visenter är man fri att göra detta i privat utförande. Men de pensionärer som föredrar mer pengar i plånboken framför en visentpark ska inte tvingas finansiera kommunala husdjur med sina hårt förvärvade pengar.

Emma Höen Bustos

Politisk redaktör AT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare