Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Anställda på Falu lasarett ryter ifrån - "är det ens lagligt?"

Jag håller med tidigare insändare om rökburen vid Falu lasarett (25/7). Som specialistsjuksköterska blir jag varje dag på väg till mitt arbete förfärad av att vid lasarettets huvudentré behöva gå förbi cigarett-båset som där finns uppställt.

Patienter iförda Region Dalarna-kläder kämpar sig med stor möda ut till detta bås med droppställningar, rullatorer, rullstolar och kryckor. Hur rättfärdigar Region Dalarna att detta bås ens får existera i dagens samhälle, med den kunskap vi idag har om tobak?

Tobaksrelaterade sjukdomar och komplikationer efter operativa ingrepp till följd av tobaksanvändning kostar förmodligen Region Dalarna miljontals kronor om året. Vill Region Dalarna fortsätta verka för en rökfri region och en hälsosam befolkning i Dalarnas län kanske det vore på sin plats att nu jämna detta bås med marken.

Är det ens lagligt att ha detta bås i omedelbar anslutning till huvudentrén med hänvisning till den nya lag som precis trätt i kraft? Jag tror inte det.

Vi är många sjuksköterskor, undersköterskor, läkare med flera som nu vill att båset tas bort. I Region Dalarnas lokaler och i omedelbar närhet till Regionens sjukhus bör det råda totalt rök- och tobaksförbud!

Region Dalarna vill att verksamheterna ska "gnetspara" för att spara pengar. Ta bort båset. Spara pengar. Och få en hälsosammare befolkning på köpet!

Narkossköterskan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare