Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alla familjer har inte råd att skjutsa – inför det gamla systemet med skolkort igen

Nu gäller skolkortet i Dalarna bara till två resor per dag, man kan åka till skolan och hem. Vissa kan anse detta är rätt, att skolkortet bara ska används för att kunna fram och tillbaka till skolan. Men skolkortet är så mycket mer än så. Vissa barn och ungdomar växer upp utan att deras vårdnadshavare har någon bil och kan därför inte skjutsa dem till olika aktiviteter. Tack vare ett skolkort har då dessa barn och unga kunnat ta sig till simträningen, till fotbollen eller till ens vänner. Men nu kan dessa barn bara ta sig till skolan och tillbaka. De måste betala pengar varje gång de ska någon annanstans. Summorna kan anses små, men tillslut blir det mycket pengar. Pengar som inte alla familjer har råd med.

Och där står en tioårig flicka. Hennes förälder har ont om pengar och ingen bil. Hon måste sluta på fotbollen då föräldrarna inte har råd att betala ett busskort. Varför envisas högerpartier om att driva en politik som tydligt gynnar dem med mer pengar, men som missgynnar de som har de svårast ekonomiskt i samhället? För det finns också en tioårig flicka, som inte påverkas av det här. Som fortfarande har råd att åka på fotbollsträning, träffa sina vänner, åka till andra aktiviteter fast hon bor 1 mil från stan. För hennes förälder har råd med det. Barn borde få samma chans till att kunna träffa sina kompisar och gå på aktiviteter.

Dalarna bör införa det gamla systemet med skolkort igen, så att alla unga ska ha samma möjlighet att kunna åka på aktiviteter.

Erika Frank

Ordförande i SSU Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare