Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ålder och erfarenhet i all ära, men för en fungerande demokrati behövs även föryngring och nytänkande

Annons

Svar: till SPF Seniorerna Barkenbygden. Självklart ska politiker representera väljarna, men då behövs fler unga förtroendevalda

I ett debattinlägg skrev nyligen SPF Seniorerna i Barkenbygden om den påstådda dåliga representationen av äldre inom riks-, region-och kommunpolitiken, och förklarar detta som åldersdiskriminering som leder till underrepresentation.

Om vi ska tala om underrepresentation kan vi inte bara prata om äldre. Unga är nämligen grovt underrepresenterade på sina håll i landet. Endast 7 procent av riksdagens ledamöter är under 30 år, fastän andelen unga i riket är 18 procent, en bra bit över det dubbla.

SPF Seniorerna i Barkenbygden nämner Smedjebacken som ett föredöme där många äldre är förtroendevalda. 40 procent av kandidaterna och 30 procent av de invalda ledamöterna är pensionärer. Detta samtidigt som endast 5 kandidater till kommunalvalet i Smedjebacken förra hösten vad under 30 år. Endast 3 av dessa blev invalda i kommunfullmäktige, inklusive jag själv som var den enda kandidaten som även var förstagångsväljare.

I Smedjebacken, precis som många andra landsbygdskommuner är det snarare unga som är underrepresenterade. Oavsett om det är i riksdagen, Europaparlamentet eller i Smedjebackens kommunfullmäktige så behövs fler unga inom politiken. Det är viktigt både för demokratin och politikutvecklingen.

Ålder och erfarenhet i all ära, men för en fungerande demokrati behövs även föryngring och nytänkande. Även ungas röster ska chans att höras.

Linus Karlén

Kommunfullmäktigeledamot (C) i Smedjebacken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare