Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag vittnar Björgen i Johaugrättegången: "Är ombedd att berätta om Bendiksen"

Skidstjärnan Marit Björgen och landslagsläkaren Fredrik Bendiksen.
Det är de som ska vittna för Therese Johaug under torsdagens avslutande förhörsdag.
– Om jag hade sett dopingmärkningen på förpackningen hade jag gått till Fredrik direkt och frågat vad det betyder, sa Johaug under den första förhörsdagen, enligt expressen.se

Klockan 09.00-10.15 ska Norges, numera före detta, landslagsläkare Fredrik Benediksen tala. Efter det är det dags för Therese Johaugs landslagskollega Marit Björgen att vittna, berättar SVT Sport.

– Björgen är ombedd att berätta om Bendiksen, hans roll och position i laget. Och dessutom generellt prata om Therese Johaug, sa advokaten Christian Hjort till NRK när det stod klart att Björgen skulle vittna.

Onsdagen, tillika den inledande förhörsdagens stora nyhet var att halten anabola steroider som fanns i Johaugs urin var 13 nanogram per milliliter clostebol.

– Med vår erfarenhet, är det en relativt låg koncentration. Om det hade tagits oralt eller via injektion kan koncentration vara 100 gånger högre, säger Yvette Dennes ordförande vid Norges laboratorium för dopinganalys, enligt SVT Sport.

– Det är svårt att säga när, hur mycket eller hur en steroid har tagits. En låg koncentration kan bero på en stor dos för länge sen, eller en liten dos nyligen. Våra analyser visar att den förklaring som getts är trovärdig.

Antidoping Norge yrkar på 14 månaders avstängning, bakdaterat från 18 oktober 2016. Domen förväntas komma mellan två till fyra veckor efter avslutat förhör.

Läs mer: Nu inleds förhören med Johaug: "Situationen är en påfrestning"