Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag är det fredag 13:e – därför är det en otursdag

Många vet om att fredag den 13 är en otursdag, men vet inte varför. Vi har tagit reda på anledningarna.

Både fredag och talet 13 har var för sig ansetts föra otur med sig sedan långt tillbaka. Kombinationen fredagen den 13 är dock en relativt ny föreställning.

– I Folklivsarkivet hittar jag endast ett belägg för kombinationen fredag den 13:e, medan det är fullt av föreställningar kring talet 13, berättar Gabi Louisedotter, arkivarie på Folklivsarkivet.

Anledningarna till att talet 13 är ett olyckstal är många. En av dem kommer från Babylonierna, då talet 12 var lyckobringande för dem och det efterföljande talet 13 blev dess motsats. Därmed är det en symbol för underjorden eller dödens rike.

Enligt etnologen Carl-Herrman Tillhagen anses talet 13 vara ett olyckstal i många delar i världen. Det är därför inte ovanligt att hotellrum eller gatunamn saknar talet 13 och istället fått heta 12b.

Att fredagen kan ge otur är förknippad med kristendomen då Jesus korsfästes på en fredag, vilket anses vara en sorglig händelse. Även myten om talet 13 kan förknippas med kristendomen, då den sista måltiden där Judas förrädaren var den 13. Därför tror några att om 13 personer sitter kring ett bord kommer en av dem att dö under året.

Mångas liv kan påverkas under fredagen den 13.

– Få människor gifter sig och antal rapporterade olyckor minskar den här dagen, vilket innebär att folk är mer försiktiga. Den sistnämnda är enligt statistik från Försäkringsbolag, säger Gabi Louisedotter.

Det finns många myter om otur.

– En som jag växte upp med och fick höra ofta var att man inte skulle äta före badet, berättar hon.

Gabi Louisedotter tycker att det är viktigt att barn får lära sig om skrock i skolan. Hon menar att skrock är ett system för tänkande som kan vara värt att fördjupa sin insikt om. Och hur vi tänker är delvis styrt av de val vi gör om vårt eget tänkande.

Även om myten om fredagen den 13 är gammal så tror Gabi Louisedotter att den kommer att finnas kvar länge till.

– De flesta brukar inte drabbas av något fredagen den 13. Men om man råkar ut för otur en sådan dag bekräftas föreställningen. Händelser brukar letas upp i efterhand, vilket också bekräftar olycksdagen. Därför tror jag att just den tron kommer att överleva rätt länge, säger hon.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android