Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllade gravören Lea Ahlborn vägrade gå i pension

Lea Ahlborn var den första kvinna som fick den statliga tjänsten kunglig ingravör.

Annons

INSÄNT. Tisdagen den 10 september höll Birgitta Sandström, tidigare chef för Zornmuseet i Mora, en intressant föreläsning om Lea Ahlborn i Dalarnas museums hörsal.

Lea Ahlborn (1826-1897) var den första svenska kvinnan i statlig tjänst. Hon var mynt- och medaljgravör, och blev den främsta gravören vid Myntverket. Hennes arbeten var av högsta konstnärliga kvalitet.

Uppdrag kom också från övriga nordiska länder och USA. Hon präglade samtliga mynt och 427 medaljer under 1800-talets senare hälft. Trots familj och sex barn arbetade hon under 42 år och gick aldrig i pension, eftersom hon tyckte den blev för låg. Detta trots att hennes pensionsärende tagits ända upp i riksdagen, då det inte fanns något prejudikat.

Lea Ahlborn fick många fina utmärkelser. Bland annat utnämndes hon till ledamot av svenska Kungliga Akademien för de fria konsterna och blev hedersledamot av Kejserliga Konstakademien i Sankt Petersburg.

Föreläsningen var i Falu Senioruniversitets regi. Den ingår i en serie föreläsningar, som äger rum den andra tisdagen i månaden klockan 14. Dessa är gratis för allmänheten.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel