Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals ensamkommande barn försvinner varje år – så ska det förhindras

Varje år försvinner hundratals ensamkommande barn som söker asyl i Sverige. Nu har länsstyrelserna tillsammans med flera myndigheter lämnat en rad förslag till regeringen för att förhindra att barnen försvinner.

Annons

Det är länsstyrelserna tillsammans med sex nationella myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting som arbetat fram förslagen. Åtgärderna ska förhindra att ensamkommande barn försvinner och hamnar i utsatthet.

– Vi föreslår bland annat en gräns för handläggningstider i asylprocessen, säger Amir Hashemi-Nik, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

I veckan lämnades förslagen över till regeringen. Det handlar bland annat om utbildning för gode män och överförmyndare, att personal som möter barnen ska kunna bemöta psykisk ohälsa samt att förslagsvis polisen ska föra statistik över ensamkommande barn som anmäls försvunna.

– Ett problem är att det saknas sammanställd och enhetlig statistik och därmed en helhetsbild. Därför föreslår vi bland annat att regeringen uppdrar lämplig myndighet att föra nationell statistik på antal ensamkommande barn som anmäls försvunna, säger Amir Hashemi-Nik.

Läs ledaren: Om det vore våra egna tonåringar – skulle tragedin stoppas då?