Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoten mot Försäkringskassans personal har ökat kraftigt

Antalet självmordshot mot tjänstemän vid Försäkringskassan har närapå fördubblats sedan 2014.

Ett negativt besked om ersättning kan få drastiska konsekvenser för mottagaren. Och ofta är det handläggaren som får ta emot hotet. Siffror som presenteras i Dagens Nyheter visar att ökningen pågått i flera år.

19 självmordshot 2008.

445 självmordshot 2014.

872 självmordshot 2016.

– Vi vet inte varför det har ökat. En förklaring kan vara att vi jobbar hårt med den här frågan internt och då blir man mer uppmärksam på att faktiskt anmäla. Utvecklingen ser liknande ut i flera myndigheter, säger Sture Hjalmarsson, chef för ledningsstöd på Försäkringskassan.

Självmordshotet är ett desperat uttryck för människor som pressas mellan olika instanser som sjukvård, försäkring och arbetsgivare, menar Thomas Åding, vice ordförande i ST-facket på Försäkringskassan.

– Det är hela samhällets ansvar, vi löser det inte med förändringar bara hos oss. Det behövs ökad trygghet för människor som inte har full arbetsförmåga, säger han.

Även antalet anmälningar gällande personsäkerhet har nästan fördubblats hos Försäkringskassan. 2014 var antalet 882 och i fjol 1 710. Ungefär hälften gäller självmordshot.