Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Horndalsrevyn tog en historisk SM-seger

För första gången någonsin har Horndalsrevyn vunnit revy-SM. Sketchen Bussen ur årets revy Valet och kvalet tog första pris i klassen lokalt i Kalmar på lördagen.

Jublet över SM-tecknet var stor hos de sju som framförde revynumret Bussen. Jublade gjorde också 15-talet medlemmar i årets Horndalsrevy som rest till SM-tävlingarna. Och publiken var med på noterna.

– Vi hade publiken med oss redan vid genrepet, säger Kerstin Bohlin som satt på läktaren och upplevde den historiska framgången för Horndalsrevyn.

Revyn med sin 65-åriga historia fick alltså vänta tills nu för att få erövra ett SM. Temat för revynumret är gratisbussarna i kommunen och den bussrevolution som Dalatrafik lanserade för ett år sedan.

Hur detta kan te sig i praktiken vid 4:ans hållplats vid Kulturforum berättas i upptempo i sketchen av David Johansson, Marina Ström, Magnus Lager, Jonas Bivelöv, Ann Björklund, Lina Pyykönen, Johan Ek och Elin Öhman.

Marina Ström skrev texten till sketchen tillsammans med Magnus Lager. Fast texten gjordes först till en annan melodi.

– Vi gjorde låten till Eurovisionschlagern Busy doing nothing. När vi sjöng den sa David (regissör red. anm). Bra, men byt låt, säger Marina Ström.

Melodin byttes till Veronica Maggios hit Jag kommer. Att den gick hem märktes vid SM-dagarna med hundratals tillresta revyutövare och revydiggare.

– Många nynnade på vår låt, säger Kerstin Bohlin.

Sketchen tävlade i klassen lokala revynummer som hade nominerats via videoklipp.

Antal röster på nätet avgjorde nomineringen. Dessutom hade juryn från Lokalrevyernas riksförbund, LIS, tagit ut tre andra revynummer att delta i final direkt. Även de tre bidragen slog alltså Horndalsrevyns gäng när de knep SM-titeln.

– Fantastiskt, tycker revygänget som samlades på Kulturforums scen i går morse för att berätta om segern för AT:s utsände.

På den scenen framförde de revynumret 20 gånger under vinterns revy. I sommar repeterade de sketchen sammanlagt två gånger. Ändå satt revynumret direkt vid de första repetitionerna i Kalmar.

På torsdagskvällen kom det första tecknet på en vinstchans. Nöjesprofilen med mera, Sven Melander sa att han gillade numret.

– Vårt sketchnummer var föredömligt kort, tre minuter och slagkraftigt, men från början trodde jag aldrig att det var ett vinnarnummer, erkänner Magnus Lager.

Att ta sig till final kändes som en stor seger bara det, tycker Marina Ström.

– Jag blev nog allra gladast då, det var så överraskande att vi gick till final.

En stor plakett namnat LISTON förärades Horndalrevyn. Den finns att se i en glasmonter vid entrén på Avesta bibliotek.

Jubileum för Horndalsrevyn

På nyårsafton 2014/15 var det premiär för Valet och kvalet, den 65:e årgången av Horndalsrevyn.

Jubileumsföreställningen regisserades av David Johansson, som också medverkade i revyensemblen i sång och dansnummer. Denna jubileumsrevy med sina 20 föreställningar fram i februari kröntes nu med SM-guld vid revy-SM.

Revynumret framförs nästa fredag på gågatan vid Gallerian i samband med avtäckningen av plattan till årets walk of fame.