Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon skriver enkelt om svåra frågor

Psykologen och författaren Camilla Gunnarsson vill få fler att reflektera kring könsroller och utanförskap. Nyligen släppte hon en bok på temat genus som riktar sig till både barn och föräldrar.

Annons

För ett och ett halvt år sedan bestämde sig Camilla Gunnarsson för att hon skulle skriva böcker. Sedan dess har hon fått flera böcker antagna, och i våras kom den första boken ut i handeln.

– Den handlar om utanförskap och vad som händer med en person som är utanför. I slutet av boken finns frågor, och tanken är att den ska kunna användas som diskussionsunderlag i skolan, säger hon.

I boken får läsarna följa Hilde som ofta känner sig osynlig i skolan och i sociala medier. Medan hennes klasskompisar kallar varandra för ”finaste” på Instagram undrar hon om någon skulle märka om hon försvann.

– Det är mycket superlativ på nätet och det kan såklart vara härligt, men det händer något med de som inte får sådana kommentarer. De som inte har en ”bästaste” hamnar i ett ännu större utanförskap när andra skyltar med sin vänskap.

Frågorna i slutet av boken handlar bland annat om vilka typer av mobbning som finns, och om det är skillnad på att skriva taskiga saker på nätet och att säga dem i verkligheten.

– Det är viktigt att lyfta hur det är för den som är utanför, inte bara i skolan utan även i sociala medier. Min förhoppning är att den som läser ska tänka till om det här, och kring hur den själv agerar, säger Camilla Gunnarsson.

Hennes böcker är skrivna i olika stil och till helt olika målgrupper, men gemensamt är att hon vill få människor att reflektera kring innehållet. Hon har nyligen skrivit en bilderbok om en pojke som ska köpa en ny tröja, och som hittar en rosa med en katt på magen.

– Jag har själv tvillingar, en flicka och en pojke, och har haft några år på mig att studera barnkläder. Kläderna på killavdelningen har tryck med superhjältar och monster och har mycket mer vidd, medan kläderna på tjejavdelningen har tryck som ”cute” och ”lovely” och är mycket smalare i passformen. Vi markerar könsroller väldigt tydligt där, säger Camilla Gunnarsson, och berättar att det var hennes son som gav henne idén till boken.

– Han och flera av hans kompisar hade rosa tröjor med en katt på magen, och jag upplever att det blir mer laddat när en pojke har en typisk ”flicktröja” än tvärtom. Även om boken bara handlar om en pojke som ska köpa en tröja ligger det mer bakom. Jag hoppas att den ska stärka barn till att våga välja kläder som de vill ha, och stärka vuxna till att låta barn göra de valen, säger hon.

Läs om fler författare:

Henrik återvänder till barndomens Avesta

Avestapsykiatriker löser brott i Norberg