Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon lever på att styla hem – "Jag skapar en karaktär"

Stilsäkra Therese Wessling är inredare och homestylar hus och lägenheter inför försäljningar.
I ett sommarstugeområde utanför Sandviken har hon skapat ett harmoniskt hem åt sig själv och familjen.

Annons

När man åker rakt genom Sandviken och sedan fortsätter en bit till hamnar man i ett lugnt sommarstugeområde i Sätra vid Storsjön. Det var läget som inredaren Therese Wessling och hennes man Pelle fastnade för när de bestämde sig för att köpa en sommarstuga där.

– Området är barnvänligt. Här finns också närheten till vattnet med badplatser och båtplatser. Jag älskar lugnet.

På tomten stod förut en gammal sommarstuga på 35 kvadratmeter, men den har ersatts med en modern liten villa som Therese har inrett.

– Min pappa som är snickare tyckte att vi skulle riva stugan och börja om från början för att få det precis som vi ville ha det.

Therese och Pelle gjorde ritningarna själva och beställde ett lösvirkeshus.

– Eftersom det är ett fritidshusområde får man inte bygga hur stort som helst, allt är strängt reglerat i detaljplanen. När huset är litet är det extra viktigt att det är funktionellt och att var sak har sin plats. Vi byggde på höjden och gjorde ett öppet loft, säger Therese.

Under tiden som bygget pågick hyrde de en lägenhet i Sandviken. Efter sex månaders byggande kunde de flytta in i mars 2010.

Sju år och två barn senare börjar Therese känna sig klar. Huset är på 110 kvadratmeter plus loftet på 35 kvadrat. I vardagsrummet går takhöjden upp i nock med mängder av ljusinsläpp från fönsterväggen som vetter mot sjön.

– Jag är mest nöjd med känslan och enkelheten som vi lyckats få till här.

När sonen Rio föddes för ett år sedan, byggde de en vägg i vardagsrummet för att få till ett tredje sovrum i villan.

– Det blev jättebra. Vi hade för öppet förut. Nu blev det perfekt med ett litet rum under loftet. Vi har fortfarande öppet mellan köksdelen och vardagsrummet.

En intilliggande friggebod på tomten använder Therese som lager för de möbler och prylar som hon använder till sina inredningsuppdrag.

– Det ska egentligen vara ett uterum och jag planerar att göra om det till loungerum, men just nu fungerar det som lager.

– Jag lånar, köper och använder mina egna saker. Familjen har vant sig vid att det kan försvinna saker hemifrån som jag behöver vid en homestyling, säger hon och skrattar.

I många år var hon dekoratör åt Åhléns, men sedan två år tillbaka är hon egen företagare.

– Jag gör främst homestyling åt mäklare inför fotograferingar och försäljningar. Ofta är det tomma bostäder som jag möblerar. Det kan vara en detalj eller tapet som triggar i gång mig. Sedan skapar jag en karaktär och försöker bygga en miljö och känsla kring den personen.

Hon får träffa människor i alla livets skeden. Det kan vara äldre par som säljer en villa som varit deras hem i 50 år eller någon som är nyseparerad.

– Många är skeptiska och tror att jag ska bedöma deras hem. Men jag skulle aldrig säga att något är fult. De släpper in mig i deras hem för att de behöver hjälp, då måste jag visa respekt och vara lyhörd. Efter ett tag brukar de känna sig bekväma och lyssna på mina förslag. Det gäller att lyssna på varje person och ta in vad de gillar stilmässigt.

Ofta handlar det bara om att plocka undan, lägga till några smakfulla detaljer och skapa harmoni med hjälp av färg.

– För en del är det nervöst att lämna ut sitt hem för allmän beskådan på Hemnet. Vi vill visa upp ett personligt hem men det får inte vara för privat. Man kan tänka på att plocka bort pappershögar, diskställ och diskborste.

Therese har stor hjälp av sin familj när hon gör sina uppdrag.

– Utan Pelle och mina föräldrar hade det inte gått. Före jul skulle två stora, tomma villor i Sandviken inredas. Pappa gjorde allt möjligt från att skruva sängben till att stryka kuddfodral och bära möbler medan mamma drog barnvagn.

Hon hjälper även företag och privatpersoner som vill göra omtag med sina hem.

– Man behöver inte byta stil. Jag brukar titta på det de har hemma och utgå från några detaljer. Färgvalen är viktiga för att få en enhetlig känsla.

Therese har med tiden lärt sig vad hon gillar.

– Jag följer inte så många trender utan har identifierat min stil. Jag gillar ljusa miljöer, tvättade och lite slitna material, inslag av trä och marockanskt är också fint.

– Jag jobbar mycket med motsatser i material och former för att det ska kännas harmoniskt. Man märker om något stör. Det får inte vara för polerat.

Men det måste vara funktionellt.

– Saker som man använder ska vara lättillgängliga. Det ska inte bara vara prydnadssaker som ska vara synliga. Och man måste tillåta sig att ha skräplådor.

Strax före jul överraskade Therese dottern Stella med att göra om hennes rum.

– Jag målade väggarna gråa, köpte nya kuddfodral och satte en spegel över skrivbordet, precis som hon ville ha. Det blev ett rum i grått, rosa och gult. Hon blev så glad!

Therese tröttnar aldrig på att söka efter fina inredningsdetaljer.

– Jag kan få dille om det är något jag vill ha. Nyligen satt jag och surfade runt efter ett marockanskt brudtäcke, ett sådant ruffigt med paljetter.

Och så finns det en sak till som hon har dille på.

– Jag får inte köpa mer ljusstakar har jag lovat mig själv och familjen. Men å andra sidan lever jag med devisen en in, en ut. Så om jag hittar fler snygga ljusstakar.

FAKTA: Therese Wessling

Ålder: 37 år.

Familj: Maken Pelle, dottern Stella, 7 år, och sonen Rio, 1 år.

Bor: Villa i Sandviken.

Gör: Inredare och stylist.

Intressen: Inredning, resa och umgås med vänner och familj.

Inspireras av: Naturen och olika konton på instagram, men jag älskar fortfarande glassiga magasin. Vänner är också en stor inspirationskälla. Vi har ganska olika stilar men utbyter idéer med varandra.

LÄS MER: 4 av 10 i Dalarna planerar att anlita hantverkare – nytt kök överst på önskelistan

Fina askar i Stellas rum.