Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon lär ut ledarskap med hjälp av hästar

Vi människor har mycket att lära av hästars beteende. Det menar Helene Synnefors som ger kurser i kommunikation och ledarskap med hjälp av djuren.

Helene Synnefors jobbar på företaget EssEquus i Avesta. Hon är utbildad inom coachning och ledarskap och har nu kurser i ett alternativt sätt att träna kommunikationen mellan människor. Tanken är att deltagarna får inspiration av hästarnas beteende.

– Esse betyder att vara. Precis som ordspråket att vara i sitt esse, sitt bästa jag. Equus betyder häst på latin men det är också vad man brukar kalla hästarnas språk för, hur de kommunicerar. Hästarna har ett förfinat kroppsspråk och de kan se vad någon menar på 100 meter, säger hon och fortsätter:

– Det är svårt att ljuga för en häst. Om man till exempel är snäll på rösten men känner sig irriterad märker de det.

I Helene Synnefors kurser i stallet i Haltarsbo jämförs hästarnas kommunikation med kommunikationen mellan människor i, till exempel, ett företag.

Förhoppningen är att kursdeltagarna ska få en tankeställare om hur man ska kommunicera för att få ett bra lagarbete i en grupp.

– Det handlar om att skapa medvetenhet om roller och medvetenhet om gruppen. Det första vi gör är att sätta upp ett mål om vad de vill få ut av kursen. Det kan till exempel vara en grupp som har svårt att samarbeta, säger hon.

Teori om ledarskap varvas med övningar med hästarna.

– Vi har till exempel en övning där gruppen tillsammans ska leda hästen. Man kan tycka att den som går längst fram leder, men alla leder hästen tillsammans, säger Helene Synnefors och menar att det är likadant i ett företag. Att alla behövs.

Till stallet i Haltarsbo kommer även privatpersoner som vill utveckla sig själva och bli bättre på att styra över sina egna liv.

– Vi är ju egentligen alla ledare i våra liv.

– Det här kan även vara användbart vid rehab av till exempel drogmissbruk och sjukdomssyndrom, ofta händer det att människor upptäcker saker om sig själva, säger hon.

Några som valt att deltaga i kursen är Katarina Sterner Partala, Carina Wärnström, Katarina Lundblad och Anette Unsgard.

– Det är roligt att lära sig att jobba ihop tillsammans. Vi gjorde bland annat en övning där vi skulle sadla hästen och vi fick bara använda en arm var. Då måste man samarbeta, berättar Anette Unsgard.

Katarina Sterner Partala instämmer:

– Jag gör det här för att det är roligt att utmana sig själv, men också för att hästen visar var jag står i mitt ledarskap. Jag trodde inte att jag skulle utvecklas så mycket som jag har gjort, säger hon.