Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon klär Verket i virkade dödskallar

Det är full verkstad inne på Verket där konstnären Olek och hennes volontärer jobbar febrilt inför årets Avesta Art.

Olek är en internationell konstnär, född i Polen, bosatt i New York och verksam över hela världen.

Hennes verk syns oftast i offentliga miljöer, som när hon klädde in skulpturen ”Charging Bull” på Wall Street i virkning. Hon har klätt in hela hus och till och med ett tåg i virkningar.

Läs mer om konsten i Avesta:  Blommor som stilleben på biblioteket

Nu är hon en av konstnärerna som ställer ut på Avesta Art i sommar.

– Det här är ett drömställe för en konstnär. När jag först såg byggnaden ville jag helst klä in hela den, säger hon och skrattar.

Första gången i Avesta besökte hon också Visentparken. Hon blev genast förtjust i gården Stubbsveden. Nu har man byggt en kopia av den ena lägenheten på Verket och Olek ska klä in hela rummet i virkningar.

Till sin hjälp har hon lokala volontärer som virkar dödskallar, blommor, fjärilar, elefanter och fåglar.

– Jag vill gärna arbeta med lokalbefolkningen och jag tar in dem i mina verk, säger Olek.

Hennes tema är ”hem” och volontärerna som har ursprung i flera olika länder virkar in budskap om hemmet på sina respektive språk.

– Det var inget jag planerat från början. Många av dem som jobbar här har förlorat sina hem och försöker hitta ett nytt här. Det rörde mig och som konstnär kan jag uttrycka det på ett sätt, säger Olek.