Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är nominerad på innovationsgala

I två år har Catrine Doverholt arbetat på sin uppfinning Y-system. Uppfinningen är nu nominerad till pris på en innovationsgala i Stockholm den 27-28 november.

Annons
Y-staket. Catrine Doverholt jobbar på att lansera sin uppfinning i Sverige och internationellt. Tanken är att produkten ska finnas till försäljning i Sverige tills kälen släppt. ”De har också visat intresse i Frankrike, det är en distributör som täcker många länder”, berättar hon.

Det handlar om galan EU Wiin awards, där kvinnliga innovatörer från hela världen lyfts fram och har chansen att vinna pris.

Catrine Doverholt från Hede har uppfunnit ett staket för hästhagar som sparar hästägare mycket tid.

– Jag är hästgårdsägare och när man har hästhagar kan man inte ha ett staket mellan två hagar, utan man har en korridor mellan hagarna för att hästarna inte ska kunna mötas över staketet och bli aggressiva mot varandra, förklarar Catrine Doverholt och fortsätter:

– I korridoren mellan hagarna blir det mycket vegetation som stör eltrådarna och på vintern måste man skyffla snö där. Jag har tagit fram ett y-format staket som kan skilja två hagar från varandra.

Y-formen på staketet gör att hästarna inte kommer åt att sträcka sig mot varandra. Vid staketets nederdel betas vegetationen bort.

– Om de möts vid staketets nederdel blir hästarna inte aggressiva utan det är när de sträcker sig och kan frambenssparka.

– Korridorerna kräver yta och på det här sättet sparar man in på det. Yta är lika med pengar, säger hon.

Att vinna på galan är inte det viktigaste.

– Bara att bli nominerad känns stort.

Annons