Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerextrema Le Pen vill göra en Trump i Frankrike

Den högerextrema franska presidentkandidaten Marine Le Pen sa under tisdagen att hon vill göra som Donald Trump – ta hem produktionen av franska motorfordon och andra industrivaror, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Trump har hotat med kraftig straffskatt på amerikanska bilar tillverkade utomlands eftersom att han vill att jobben ska stanna i USA.

I natt skrev den blivande presidenten flera tweets där han hyllade biltillverkaren Ford för att de beslutat att skrota planerna på en ny fabrik i Mexiko.

– Slutligen händer det. Fiat Chrysler meddelade att de planerar att investera $ 1 miljard till industrier i Michigan och Ohio. Det ger 2000 jobb, skriver Trump på Twitter, och fortsätter:

– Ford sade förra veckan att det kommer att expandera i Michigan och US istället för att bygga en miljarddollar-fabrik i Mexiko. Tack Ford & Fiat C!

Måste välja

Nu uppger nyhetsbyrån Reuters att franska högerextremisten Marine Le Pen, Nationella frontens partiledare, vill göra en Trump och ta hem tillverkningen av de franska bilmärkena Renault och Peugeot.

– Jag har inget emot att förklara för franska företag att de inte kan undgå skatt som de ska betala i Frankrike, att de inte kan fortsätta utomlands utan att det får konsekvenser. Ett val måste göras – ett val av patriotism, säger hon enligt nyhetsbyrån till France 2 Television.

Valet i Frankrike drar igång den 23 april då den första omgången startas, den andra omgången går av stapeln den 7 maj.