Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att söka VLT:s Stipendium till Lars Gustafssons minne – 50 000 kronor till ung skribent

VLT:s Stipendium till Lars Gustafssons minne tilldelas en ung skribent mellan 16 och 21 år.
Det är hög tid att söka stipendiet på 50 000 kronor.

Den 17 maj förra året blev 19-åriga Amanda Rudelius världshistorisk när hon tilldelades det allra första Lars Gustafsson-stipendiet. De 50 000 kronor hon fick har gjort det möjligt för henne att nu under våren ta ledigt från arbete och studier för att på heltid skriva färdigt sin första roman. Till hösten beger hon sig till Skottland för att studera. Nu är det din tur att söka stipendiet och förverkliga dina drömmar som skribent.

Västeråssonen och författaren Lars Gustafsson gick bort 79 år gammal den 2 april 2016 och lämnade efter sig uppemot hundra verk. Han föddes och växte upp i Västerås och arbetade som reporter på VLT innan just ett stipendium gjorde det möjligt för honom att ge sig ut i världen för studier i Oxford och Uppsala.

Lars Gustafsson var en internationellt mångfaldigt prisad författare, poet, filosof och samhällsdebattör. I hans rika litterära produktion märks verk som romansviten ”Sprickorna i muren” och satiren ”Tennisspelarna”.

Stipendiet till hans minne är instiftat av VLT i ett gemensamt initiativ med Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås. Det tilldelas en ung skribent mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda. Utdelningen sker årligen den 17 maj på Lars Gustafssons födelsedag.

Ansökningarna bedöms av en jury bestående av Erik Jersenius (ordförande), VLT:s kulturredaktör, Agneta Blomqvist, författare och Lars Gustafssons maka, Gunilla Kindstrand, kulturjournalist, Crister Enander, kritiker och författare, och Anders Lif, författare och journalist.

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2018 till [email protected] eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.