Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hobbyprojektet blev hennes bostad – Emma-Lisa brinner för byggnadsvård: ”Handlar om att bevara den gamla känslan”

Artikel 5 av 8
Daladrömmen
Visa alla artiklar

Trösklarna är nötta, trädörrarna slitna och väggarna buktar av gammaldags lerkliningsisolering. I Emmas-Lisa Hallgrens stuga från 1800-talet i Utsund är interiören gammal. Och det är precis så hon vill ha det.
– Jag tillhör dem som tycker att hus ska renoveras efter ursprung och inte efter det som är modernt, för annars riskerar man att gå miste om känslan i huset.

– Akta så du inte slår i huvudet när du går in genom dörren!

Emma-Lisa Hallgren lägger en hand på översta bjälken i dörrkarmen till 1800-talsstugan i Utsund.

Från den låg-takade hallen innanför dörrkarmen leder en nött dörr till höger direkt in i det pärlspontade köket med vedspis, brödpinnar i taket och röd-grå tapeter som buktar av lerkliningsisolering. Till vänster leder en liten trappa upp till den lilla övervåningen som inte rymmer mer än ett sovrum och ett teverum.

Stugan är nött, lite vind och väldigt gammaldags. Precis som Emma-Lisa vill ha det.

Det var Emma-Lisas pappa som efter att den förra ägaren gått bort köpte stugan från 1876 för att ha ett renoveringsprojekt att pyssla med. Han gillar nämligen att rusta upp gamla hus till att efterlikna dess originalstil – byggnadsvård kallas det, när man använder sig av samma metod och material som det som användes när huset en gång byggdes. Det gillar även Emma-Lisa, som bestämde sig för att haka på i projektet. Bevara, vårda och återställa.

– Ja, jag tillhör dom där som tycker att man inte kan köpa ett gammalt hus och sedan renovera det i modern stil, då förstör man huset och känslan i det helt.

– Är det ett modernt hus man vill ha är det ett modernt hus man ska köpa från början.

Innan de började renovera var stugan knappt isolerad, på golvet låg lösa golvplankor och spiskåpan i köket höll på att rasa ihop.

Det tog fem år för Emma-Lisa och hennes pappa att totalrenovera stugan både in-och utvändigt. Under den tiden hann de lägga nytt golv, isolera väggarna med lerklining, lägga om taket, sätta in fönster, mura om vedspisen och välja tapet, färg och möbler i tidstypisk stil.

Tanken var först inte att någon särskild skulle bo i stugan, renoveringen var till en början enbart ett spännande projekt att ta sig an. Men när de började lägga om taket hände någonting i Emma-Lisa, som då bestämde sig för att flytta från lägenheten i centrala Avesta, ut i stugan.

– Det kändes plötsligt så självklart bara. Jag har alltid älskat gamla hus och gårdar, och trivdes egentligen aldrig så bra i betongen i stan.

För en utomstående besökare ger Emma-Lisas hem sken av att vara perfekt: den gråa äggoljetemperan på väggarna i köket är välmatchade med de tidstypiskt romb-mönstrade tapeterna, över de nakna träbjälkarna löper gammaldags tvinnade elsladdar ner till vackra strömbrytare i ett material som liknar bakelit och varenda rum i stugan är möblerat i tidsenliga möbler.

Men byggnadsvårdsprojektet pågår fortfarande, för det blir aldrig riktigt klart berättar Emma-Lisa. Hon räknar upp några exempel på oavslutade projekt i huset: en än så länge träfärgad list i köket ska målas grå, och en stol i ”lilla rummet” ska bytas ut mot en mer tidsenlig fåtölj.

– Och IKEA-kommoden i badrummet, den är jag inte alls nöjd med. Jag skulle vilja ha en i en mer gammaldags men ändå lyxig stil.

Emma-Lisa påpekar i samma andetag att det samtidigt är lite det som är grejen – att låta saker och ting i en bosättning ta lite tid gör att känslan i huset växer fram på ett mer genomtänkt vis.

– Vill man få fram den rätta känslan i ett nyrenoverat hem kan man inte bara köpa en massa möbler och sätta in allt på en och samma gång. Det har jag sett många göra, och de ändrar sig alltid när de bott i huset ett tag.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips