Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Johansson: När vi andra följer myndigheternas råd ser "Sverigevännerna" en chans till lönsamma bluffaffärer

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I tider av kris som denna finns det lite olika vägar att gå. Förenklat kan man säga att antingen är du en del av lösningen, eller en del av problemet.

Att vara en del av lösningen innebär att du lyssnar till vad regeringen och myndigheter säger. Du kan till och med gå steget längre om du känner för det, så länge det inte påverkar dig och din omgivning negativt.

LÄS ÄVEN:

Isobel Hadley-Kamptz: Krispaketet lär inte räcka – det här kan du göra för att hjälpa Dalarnas företagare genom coronakrisen

Till exempel: Kan du jobba hemifrån, gör det. Tvätta händerna trots att de kanske vid det här laget ser mer mumifierade ut än levande. Undvik större folksamlingar. Hosta i armvecket men framförallt. Stanna hemma vid minsta symtom.

Sköter du dessa enkla råd så är du en del av lösningen; grattis och tack för din uppoffring.

Känner du däremot för att vara en del av problemet så kommer även här ett par handfasta tips. Du kan, som SD-politikern Hilda Frick, uppmana människor att inte lyssna på regeringen när det kommer till att bunkra upp stora mängder mat och toapapper.

Eller så kan du göra som youtubern och dataentreprenören Henrik Jönsson. Lägg ett par arbetsdagar på att skapa en viral youtubevideo där han förlöjligar Agnes Wold och Emma Frans, en professor/överläkare och en doktor i epidemiologi.

Både Frans och Wold har jobbat stenhårt med att nyansera, förenkla och folkbilda kring viruset, dess verkan och spridning. Allt för att vi som medborgare ska kunna vidta rimliga och rationella åtgärder för att skydda oss själva men framförallt riskgrupperna.

Men det finns också de som gått den extra milen för att vara en del av problemet. De som förmodligen tilldelats en egen ring i den italienska författaren Dantes inferno (Den gudomliga komedin), om han levt i dag.

Här återfinner vi den semikända entreprenören och "hypnotisören" Erik Olkiewicz som via sin Facebook-sida ger bort en hypnosljudfil helt ”gratis”. Enligt Olkiewicz ska filen stärka immunförsvaret så här i coronatider. Att dessa ljudfiler kommer mot ett utbyte av kontaktuppgifter och spridning av hans Facebookpost, som sedan kan växlas in mot svindyra självhjälpskurser är såklart inget vi talar högt om.

Här återfinns också influencern Katrin Zytomierska som försöker kränga på sina 150 000 följare på Instagram en fiskolja som ska ”boosta immunförsvaret”, nu när ett ”läbbigt corona-virus” härjar. Tydligen säljer Zytomierska även denna olja helt utan vinst, utan bara av omtanke om vår hälsa. Tack Katrin, verkligen, tack. Vad hade vi gjort utan din fiskolja?

Även Aftonbladet ger sig in i leken genom att skriva plusartiklar med rubriken: "Tio vardagstips som skyddar mot Corona – Så stärker du ditt immunförsvar". Men bakom rubriken gömmer sig inget mer än Folkhälsomyndighetens rekommendationer som du gratis kan inhämta från deras hemsida.

Sist men inte minst har vi William Hahne, vice partiledare för Alternativ För Sverige (AFS). Hahne startade mitt under brinnande coronakris en hemsida vars enda syfte är att sälja skyddsmasker. Helt vanliga skyddsmasker som i butik vanligtvis kan kosta mellan 5 och 15 kronor per mask.

Vad tar då Hahne för sina masker, denna man som gjort karriär på påståendet att han är en stor Sverigevän? Två hundra femtio kronor.

För 250 kronor får du alltså en helt vanlig skyddmask men med ett prispåslag på flera tusen procent. Och givetvis smyger Hahne in i texten att just denna mask används av den sjukhuspersonal som jobbar med coronasmittade.

Här är de, kapitalismen och nationalismen i sina råaste former.

De kallar sig vår vän, kanske till och med Sverigevän, men vid första bästa tillfälle så sticker nationalismens företrädare kniven i ryggen på oroliga konsumenter, det folk de säger sig vilja värna.

Ett litet P.S. Ironin i att Aftonbladet snabbt publicerade en artikel om Hahnes ockerpriser på skyddsmasker har inte gått mig förbi, när de själva säljer gratis råd från Folkhälsomyndigheten för 39kr i veckan.