Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik återvänder till barndomens Avesta

När Henrik Tord släpper sin tredje roman, Laboon, återvänder han återigen till Sydostasien och till sin barndoms stad – Avesta.

2012 släppte Henrik Tord sin debutroman Kum – en thriller med utgångsläge i människohandel. Den följdes upp av Lasaros tårar. I maj i år kom hans tredje bok Laboon.

– Jag har tagit upp laddade ämnen i mina böcker. Första boken handlade om sexhandel och nu skriver jag om tsunamin, säger Henrik Tord och fortsätter:

– Jag läste om en flicka i Indonesien som kom tillbaka sju år efter att tsunamin slog till i Sydostasien. Vad skulle hända om någon ringer sex år senare och säger att personen är vid liv som man förlorat en gång?

Än en gång återvänder Henrik Tord till uppväxtorten. Handlingen i Laboon kretsar kring en familj i Avesta.

– Familjen bor vid Salomonsån vid Nybydalsvägen. Jag har gått förbi där några gånger och tycker att husen är fina och är fint nere vid ån. Jag tänkte att de bodde där, förklarar Henrik Tord.

Varför fortsätter du att skriva om Avesta i dina böcker?

– Det är enkelt att skriva om något som man känner till. Jag kan relatera till en småstad och för mig blir Avesta en bra kuliss. Dalarna kan vara en sådan idyll på många sätt, men i myllan finns många mörka rötter att dra i.

Läs också: Henrik har släppt deckare om Avesta

Läs också: Författare signerade böcker i Avesta