Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heléne och Berth-Ola firar 20 år tillsammans – och får dessutom guldklocka av Stora Enso Fors: "Enorm trygghet"

För 20 år sedan träffades Heléne och Berth-Ola Lundqvist på ett hotell i Avesta. Då visste de inte att de var kollegor på Stora Enso Fors.
– Det blir mycket prat om jobbet hemma, jag tycker det är roligt att vi är kollegor, säger Heléne Lundqvist.

När Heléne och Berth-Ola gick på dans på hotellet i Avesta en kväll i februari 2001 visste de inte att den kvällen skulle förändra deras liv. Heléne blev uppbjuden av Berth-Ola och de dansade till några bugglåtar. Efteråt började de prata, och rätt snart insåg de att de var kollegor på Stora Enso Fors Bruk. Men inte bara det. De förstod också att de börjat jobba där i princip samtidigt, på försommaren fem år tidigare.

Tycke uppstod där på hotellet, och Berth-Ola bjöd hem Heléne redan kvällen därpå.

– Tyvärr hade han problem med avloppet så det blev hämtpizza istället för hemlagat, säger Heléne och ler vid minnet.

Gå med i Stora Enso nätverk

I år firar de alltså 20 år tillsammans – och 25 år på bruket, vilket innebär välförtjänt guldklocka. Och Heléne och ”Bertan”, som han kallas, är trogna ambassadörer för företaget.

– Det finns en enorm trygghet i det här jobbet och jag blir inte förvånad om vi blir kvar på något sätt. Det är det som är så fantastiskt, att man kan jobba globalt även om man inte skulle bo kvar i Fors hela livet, förklarar Heléne.

Och hon vet vad hon pratar om. Under sina 25 år i företaget har hon testat på många olika arbetsuppgifter, bland annat har hon arbetat i både Holland, Finland och Kina. Heléne om utvecklingsmöjligheterna:

Det finns stora möjligheter att jobba i andra länder och utvecklas i jobbet och också som människa. För mig är det en skön känsla att kunna bo i Fors men också få möjlighet att se världen.

I dag arbetar hon som Master Planning Manager och ansvarar för produktionsplaneringen som består av en arbetsgrupp på fem personer. Utifrån kundorder och marknadsprognoser bestäms en långsiktig produktionsplanering som hela tiden styrs och utvecklas.

– Det ingår att få till en så effektiv och lönsam beläggning på maskinerna som möjligt. Vi planerar för råmaterialet som ska användas i produktionen, och ser till att prognoser stämmer, berättar hon.

I jobbet får hon följa kedjan ända till leverans till kund och har därigenom en god inblick i hela processen.

– Jag brukar beskriva det som att vara flygledare och sitta i ett flygtorn.

Här finns mera information om Stora Enso Fors

”Bertan” har också provat på olika saker i företaget och sedan 2012 jobbar han som operatör på massabruket, alltså den del i produktionen där träets fiber friläggs och omvandlas till massa.

– Det är en trygg arbetsplats med god arbetsmiljö. Jag gillar jobbet främst för att det är så omväxlande, och att man vet att det man gör har en direkt påverkan på resultatet. Det passar mig bra att jobba i skift också, säger Bertan som under en femveckorsperiod jobbar tre varierande skift.

Vill du veta varför Stora Enso Fors är världsunikt? Läs här

Heléne och Bertan gifte sig 2002 och valde att bosätta sig i Avesta och bilda familj.

– Stora Enso Fors som arbetsgivare har alltid varit flexibel med arbetstiderna, berättar Bertan.

2007 flyttade familjen till Fors och i dag bor de ett stenkast från bruket. Där tycker de sig ha närhet till allt, och hög livskvalitet. Heléne igen:

När barnen var små kunde vi ta hundarna och dra barnen på snowracer till förskolan innan vi gick till jobbet.

På jobbet har de ingen kontakt – däremot pratar de mycket jobb hemma.

– Jag tycker det är kul att vi båda jobbar på bruket. Vi har förståelse för varandras situationer. Utvecklingen som händer inom Stora Enso berör hela familjen, allt hänger ihop, säger Heléne.

Därför blir också jobbet en slags familj. Företaget är duktiga på att arrangera aktiviteter som involverar personalen men också deras familjer, som exempelvis fiskedagar och utflykter.

De trivs på Stora Enso och har framtidstro.

– Vi är stolta över att vara en del av Stora Enso. Vi har produkter som människor tror på, säger Berth-Ola.

Vill du komma i kontakt med Stora Enso Fors? Klicka här

Kort fakta om Stora Enso Fors Bruk:

Människor världen över vill ha en mer hållbar livsstil. Stora Enso Fors är med och gör den omställningen till vår vardag. Fors Bruk är en innovativ, högteknologisk och hållbar industri som producerar världsledande lättviktskartong för konsumentförpackningar. Fors Bruk har en 100 procent fossilfri el- och ångproduktion vilket gör bruket unikt i världen.

Stora Enso Fors AB ingår i divisionen för Packaging Materials och fabriken ligger i Fors, strax nordost om Avesta. Total årskapacitet av 410 000 ton och antal anställda är cirka 550 personer.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Stora Enso Fors Bruk och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
Stora Enso Fors Bruk
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Heléne och Berth-Ola firar 20 år tillsammans – och får dessutom guldklocka av Stora Enso Fors: "Enorm trygghet"

För 20 år sedan träffades Heléne och Berth-Ola Lundqvist på ett hotell i Avesta. Då visste de...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Teknik är grunden till framtidens medarbetare – Frida och Nils på Fors Bruk: "Har intresse för innovation"

Stora Enso Fors Bruk är ett företag i teknisk framkant och jobbar ständigt med utveckling som går...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Fors Bruk samverkar med gymnasiet - attraktivt stipendium för skolungdomar att söka. Studenten Amanda: "Lyxigt att få sommarjobb"

Stora Enso Fors Bruk har sedan länge en samverkan med Karlfeldtsgymnasiet i Avesta. Bland annat...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Med sikte på att alltid ligga i framkant – möt skarpa duon på Stora Enso Fors Bruk: "Är unika och håller världsklass"

Du som konsument handlar ibland förpackningar som är tillverkade av Stora Enso Fors Bruk i...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Stora Enso Fors Bruk bekämpar den globala uppvärmningen – Birgitta och Martin: "Vi är stolta över att vara en del av det"

Stora Enso Fors Bruk är helt fossilfri i sin ång– och elproduktion. Det gör dem unika i världen,...
Visa alla artiklar