Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemora utreder Rättviksmodellen – livsmedelsföretagare kan slippa förskottsbetalning

Livsmedelsföretagare har länge fått betala i förskott för livsmedelstillsyn. Fastän det kanske inte ens utförts någon tillsyn. Men nu kan förskottsbetalningen vara på väg bort. Hedemora kommun utreder att införa Rättviksmodellen.

Avgiften har varit en källa till irritation bland många småföretagare med restauranger, kaféer och livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Företagarna har fått betala en schablonsumma i början på året oavsett vilken tillsyn som faktiskt utförts. Ja, ibland även om ingen tillsyn utförts alls.

LÄS MER: Dubbel seger för Rättviksmodellen

Rättviks kommun införde 2013 ett nytt betalningssystem. Här betalar företagarna i efterhand och bara för den tillsyn som faktiskt utförts. Nu kan modellen bli verklighet även i Hedemora.

– Det vi beslutat är att utreda om det finns några fördelar och om det är lönsamt, säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Fagerström (S).

Förvaltningschef Kenneth Berggren får i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag med konsekvensananalys och genomförandeplan.

Skulle det bli tummen upp från nämnden måste även kommunfullmäktige ta beslut i frågan. Så det kommer att ta lite tid.

– Vi har inte satt någon tidsplan men jag hoppas att det kan vara färdigt framåt maj-juni, säger Per Fagerström.