Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedemora lämnar Sveriges Vattenkraftskommuner

Hedemora kommun lämnar Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV). Kommunen tycker inte att man haft någon nytta av medlemsskapet.

Hedemora har varit med sedan FSV bildades 1999. Intresseföreningens medlemmar är i dag 36 kommuner som alla har vattenkraftverk inom sina gränser. Målet är att verka politiskt så att kommunerna får större del av de pengar som elproduktionen drar in.

Läs mer: Dalarna förtjänar 300 miljoner om året: "Vi vill rättmätigt ha pengarna tillbaka"

I Hedemoras fall finns dock inga stora vattenkraftverk vid Dalälven, bara några små kraftverk vid mindre vattendrag. Nu väljer kommunen att lämna föreningen, beslutet togs av en enig kommunstyrelse vid tisdagens möte.

– Vi har ju bara lite produktion och vi har varit med så länge utan att få ut något av det. Därför kliver vi ur nu, säger kommunalrådet Ulf Hansson (S).

Enligt Hansson handlar det dock inte om några stora pengar, medlemsavgiften har legat på en krona per kommuninvånare.

FSV:s medlemmar finns nästan enbart i norra och mellersta Sverige. Enligt föreningens hemsida är i dag nio kommuner i Dalarna medlemmar: Avesta, Hedemora, Malung, Mora, Orsa, Rättvik, Säter, Vansbro och Älvdalen.