Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästägare väljer nätet före veterinär

Minst 20 000 hästar i Sverige får inte djursjukvård och 22 procent av ägarna till oförsäkrade hästar berättar att de googlar istället för att ringa till veterinären.

Det berättar en enkätundersökning som Agria Djurförsäkring har genomfört.

Hästägare med hästar som inte är försäkrade har svarat på frågor om hur deras hästar får ta del av veterinärvård vid sjukdom eller skada.

– Man kan fundera över om det brister i djurskyddet när vanliga hästägare försöker behandla sjuka hästar och undviker att ta hjälp av veterinär. Alla hästar är värda att få rätt vård, och som djurägare har man en skyldighet att ge hästen nödvändig veterinärvård, säger Stefan Fur, affärsområdeschef Häst & Lantbruk, Agria Djurförsäkring, i ett pressutskick.

En del hästar får ingen vård alls, enligt undersökningen, 17 procent väljer att ta bort hästen istället för att söka veterinär.

– Allting snurrar snabbare, även hästköpen. Många blir hästägare innan grundkunskapen finns, förr hann man få mer kunskap från ridskolan och lärde sig hur ett sunt hästhavande ska fungera, säger Stefan Fur.

FAKTA: Så svarar hästägarna i undersökningen:

6 procent anlitar aldrig en veterinär 6 procent.

43 procent anlitar veterinär 1 gång/år.

22 procent googlar för behandlingstips.

29 tar hjälp av en kompis för behandling om hästen blir dålig.

23 procent väljer bort behandling någon gång på grund av ekonomiska skäl.

5 procent saknar veterinärvårdsförsäkring.

17 procent väljer att ta bort hästen om den blir sjuk istället för att uppsöka veterinär.

Källa: Agria Djurförsäkring.