Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här vill nazisterna tåga i Falun på 1 maj – kan bli upp mot 2000 personer

 
1 maj Falun 2017
Visa alla artiklar

Tal, musik och debatt på Stora torget i Falun. Det är vad nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, vill göra på 1 maj i år. Nu har deras ansökan registrerats hos polisen.

Se reprisen av vår sändning här:

I går gick den nazistiska sajten Nordfront gick ut med att NMR i år vill demonstrera i Falun på 1 maj. Och nu har ansökan registrerats hos polisen.

Läs också: "Kapning, kupp, provokation" – men nazisterna tycker de har all rätt

Enligt ansökan vill man vid demonstrationen tåga från regementsområdet till Stora torget. På Stora torget ska man sedan arrangera tal, musik och debatt. Demonstrationen ska ske mellan klockan 11-18.

NMR uppskattar att 30-2000 personer kommer delta i demonstrationen, och skriver i ansökan att en öppen inbjudan gör det svårt att uppskatta exakt hur många personer som kommer delta. Vi har tidigare rapporterat om att NMR endast består av ett par hundra individer i Sverige.

Förra året ansökte NMR om att demonstrera på Sveatorget i Borlänge, men demonstrationen hölls istället i Liljeqvistska parken under massiv polisbevakning. Vid den demonstrationen deltog cirka 350 personer.

Läs också: Se bilder från 1 maj i Borlänge

Det som händer nu är att ansökan ska handläggas hos polisen.

– Det blir en helt vanlig handläggning, säger Andreas Nordström, jurist på Polismyndigheten i Falun.

– Vi skickar remiss till kommunen för att se om platsen är ledig. Remiss skickas också till olika enheter inom polismyndigheten och andra intressenter.

När beslut kan tas om att utfärda tillstånd för demonstrationen går enligt Andreas Nordström inte att säga. Inget annat parti eller organisation har ansökt om att demonstrera under första maj.

Se filmen från förra året då nazistiska NMR demonstrerade i Borlänge:

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android