Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har vi rätt att döda för att äta kött?

Nu på onsdag den 1 februari är det temadagen vegetariska dagen vilket vi vill uppmärksamma genom att ställa frågan om det är rätt att döda djur för att människan ska kunna äta kött? I Sverige äts runt 87,4 kilo kött per person (2014) och med tanke på att allt fler väljer vegetariskt eller veganskt så borde det innebära att den som äter kött äter mer kött, eller?

Har vi rätt att döda djur enbart för att människan ska kunna äta kött? Är det en mänsklig rättighet att äta kött och är det överhuvudtaget hållbart ur miljö- och klimatsynpunkt att äta kött? Så som jag ser det så är det inte hållbart att fortsätta med den köttkonsumtion som i dag råder. Att föda upp djur för att bli till människoföda känns både förlegat, ohälsosamt och förtryckande. För inte skulle jag vilja bli uppäten av någon annan och då känns det för mig också moraliskt fel att utnyttja en annan till min mat. 

Det finns nu också forskning som stödjer att vi behöver äta mindre kött av klimatskäl och FN skriver i en av sina rapporter att världens köttkonsumtion står för runt 14 procent av utsläpp från växthusgaser, vilket är ungefär lika mycket som transportnäringen med alla sina transporter släpper ut. Och oavsett om all världens fossila bränslen skulle sluta användas så skulle det inte vara tillräckligt för att vi ska nå klimatmålen.

Det är helt klart nödvändigt att minska ner på köttkonsumtionen om vi vill nå ett klimatsmartare samhälle och en värld där våra barn och barnbarn ska kunna fortsätta leva på denna jord. Nu tror jag inte att alla kommer att bli vegetarianer eller veganer men förhoppningsvis så får sig alla som äter kött en tankeställare och minskar ner på mängden kött som man konsumerar.

LÄS ÄVEN: Vegetarianernas mat belastar också miljön

Linda Mathiasson

Ledamot Svenska Vegetariska Föreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel