Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här skördas hallon och honung

Ny deltagare i årets skördefest är Kravodlaren Kersti Borgström. På hennes gård finns ekologiska hallon och bisamhällen. Många andra gårdar med lokalproducerad mat har öppet hus i helgen.

Skördefesten i södra Dalarna går av stapeln 4-6 september. I Avesta håller fem gårdar öppet.

AT hälsar på hos Kersti Borgström på Bergshyttans Odling några dagar innan, en varm sensommardag när bina flyger kring kuporna.

– Allt har varit väldigt sent i år och nu mognar alla bären på en gång. Vi förlorar tyvärr en del hallon för vi hinner inte plocka allt, säger hon.

Kersti och hennes man kommer från Stockholm och köpte gården på 2,5 hektar våren 2013.

Hallonen de odlar säljs i första hand som färska bär till butiker. Här finns också självplockning i liten skala.

– Det har varit lite svårt att komma ut på marknaden, men nu letar vi efter ett företag som vill förädla hallonen och göra sylt och saft av frysta bär.

Hallon är färskvara och måste förvaras i kylrum direkt när de har plockats.

– Vi har även ett kylsläp till bilen för snabba transporter, säger Kersti.

Hon har själv planterat de 2 000 hallonplantorna som nu ger bär för första gången.

– Hallon är tvååriga och ger skörd sitt andra år. Därför tar det ett tag innan man kommer i gång. Vi planterade ytterligare 1 000 plantor i fjol.

Det är inte bara bären som ska plockas. Hallonskotten ska bindas upp så att de står rakt, och vissna skott som har givit bär ska klippas ned.

Kersti har alltid varit intresserad av odling och hade kolonilott när de bodde i lägenhet i Stockholm.

För att komma igång med hallonodlingen har hon fått rådgivning från länsstyrelsen och jordbruksverket.

– Jag ser det här som ett lärlingsår och har inte så stora krav på ekonomisk avkastning ännu. Det här är roligt och jag är väldigt förtjust i bär, säger Kersti.

Bikuporna skaffade hon för pollineringens skull. Ju oftare hallonblommorna får besök av bin och humlor desto jämnare blir hallonen.

I gengäld har hon givit bin och sällsynta humlearter en nektarrik blomsteräng med vicker, perserklöver, bovete och honungsört.

– Vi har ett område med lerjord och jag ville göra något som gynnar både marken och bina. Jag fick hjälp att så en bra fröblandning.

Kersti har gått två kurser i biodling. Första slungningen i juli gav 90 kg honung.

Att sköta odlingarna tar tid. Kersti unnar sig bara en dag ledigt i veckan. Då tränar hon sin hund i sök.

– Ett problem inom trädgårdsnäringen är att få tag i kunnig arbetskraft. Det är tidskrävande med odling och många har inte råd att anställa folk till avtalsenliga löner. Jag har tre anställda som ska arbeta här året ut, säger Kersti.

– Nästa år får vi mer hallon när de yngre plantorna ger skörd, så jag kommer att behöva anställa folk igen.