Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan Avesta få sitt nya landmärke

Ett tolv meter högt fyrtorn som lyser välkomnande vid Sportparken när man åker in mot Avesta. Det kan bli verklighet om ett år om bara politikerna säger ja.

Det är konstnären Pontus Ersbacken som tagit fram förslaget. På den lilla kullen intill skateboardparken ska en tio-tolv meter hög byggnad placeras, väl synlig för bilister på riksväg 68.

- Det är ju mycket trafik här och då ser man att vi välkomnar nya människor och nya idéer och att sport, kultur och industri går hand i hand, säger Pontus Ersbacken.

Fyrtornet, eller rauken eller bikupan eller kanske borgen, anknyter till Avestas industrihistoria och byggs av cirka 350 hexagonplattor i rostfritt stål.

- Skateboardparken heter ju Palatset och det här blir ett slags borg, lite magic kingdom i en Disneyfilm, säger Ersbacken.

Det är inte första gången Pontus Ersbacken bygger stort. Utanför Södersjukhuset i Stockholm står till exempel hans verk Kurbits som väger två ton och är sex meter högt. Han inspireras gärna av maskiner, leksaker och dataspel och det kan man se även på förslaget i Avesta.

Fyrtornet kommer att tillverkas rent fysiskt i industrilokaler i Hedemora och sedan monteras på plats i Avesta. Om det nu blir verklighet. Mikael Westberg (S) är bildningsstyrelsen ordförande och han vill inte ge några löften.

- Det är ju bara ett förslag än så länge och vi har inte berett det än i bildningsstyrelsen.

Enligt förslaget köper kommunen in fyrtornet för 1,2 miljoner kronor och ett andra steg med hexagoner i form av betongpelare för 450000 kronor under en tvåårsperiod.

- Personligen tycker jag det ser intressant ut. Men det är kommunstyrelsen som tar beslutet och i så fall i början av 2017, säger Westberg.

Pontus Ersbacken har ett par år medverkat på Avesta Art och kommunen har flera gånger tidigare anlitat konstnärer som ställt ut där, påpekar Mikael Westberg. Ett exempel är Carolina Falkholts husvägg vid Skvallertorget från 2013.

Ersbacken är född och uppvuxen i Lilla Dicka utanför Avesta och har sedan ett par år flyttat hem till byn igen efter att tidigare ha bott i Dalsland, på Gotland med flera platser.