Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är konstnärerna på Avesta Art i sommar

Årets Avesta Art-konstnärer har presenterats.  Virkdrottningen Agata Oleksiak kan sätta prägel på Avesta i sommar.

16 konstnärer kommer att delta i årets Avesta Art. En som kommer att sticka ut lite extra är Agata Oleksiak, som har artistnamnet Olek. Hennes specialitet är att virka in föremål.

Förhoppningen från Kenneth Linder, chefen för Verket och Caroline Gustafsson, konstvetare som arbetar med Avesta Art, är att Olek ska klä in något föremål så att det syns i Avesta. De gör en jämförelse med Carolina Falkholts omdiskuterade väggmålning. Men virkningskonsten kommer av naturliga skäl inte att vara lika beständig som Falkholts målning.

Olek är den konstnär som Caroline Gustafsson är mest glad över att ha kunnat knyta till årets upplaga av Avesta Art.

- Det är kul med Olek. Det är många som har försökt boka henne. Hon ville först virka in hela Martinhallen, men det var lite svårt, säger Caroline Gustafsson.

En annan konstnär som ställer ut är italienaren Francesco D'Incecco.

- Hans konst kanske kan vara skrämmande för något barn, säger Kenneth Linder.

Det är gestalter, som liknar dockor, som exempelvis sitter i burar, eller bär vapen och liknande.

- Skyddar de sig själva med vapnen, eller skyddar de oss andra? frågar sig Caroline Gustafsson.

Musikern Håkan Lidbo återkommer i år igen. Förra året skapade han elektronisk musik ur Dalälven. I år ska han tillsammans med konstnären Tom Waldton skapa videokonst och musik kring den gamla blåsmaskinen i Verket.

Årets Avesta Art är öppen mellan den 28 maj och den 18 september.

Här konstnärerna i årets Avesta Art

Magnus Alexandersson, arbetar med måleri där horisontella linjer bildar hus och landskap.

Petra Bauer, gör en installation med fotografiska porträtt med affischer från den socialistiska kvinnorörelsen i början av 1900-talet.

Alexandra Carr arbetar med naturvetenskapliga ämnen och visar i Avesta ett verk där magnetism skapar mönster och former.

Hanna Hallgren och Melissa Henderson. Melissa Hendersson gör målningar utifrån Hanna Hallgrens dikt "Välfärdsstaten".

Helene Hortlund gör stora vita former, som går från golv till tak som hon själv associerar till skelett från okända eller forntida varelser.

Francesco D'Incecco skapar dockliknande figurer som bland annat är fångade i burar och bär vapen.

Olek (Agata Oleksiak) kallas för virkdrottningen. Här visar hon ett verk som har inspirerats av sekelskiftesbostaden i Visentparken.

Håkan Lidbo och Tom Waldton gör videokonst med inspiration från den gamla blåsmaskinen i Verket.

Sirous Namazi och Raha Rastifard gör ett verk som heter 12.30. Det var det klockslag som Sirous tvingades fly från sitt barndomshem i Iran. Installationen handlar om vilka föremål som han och övriga familjen minns.

Jakub Nepras visar en dataskapad figur som han kallar Transmitter, som kan vara en stad på långt håll, en organism på nära håll eller något annat.

Karen Oetling och Erik Ravelo gör med hjälp av syra olika kvinnoporträtt. Det är en motbild till alla de kvinnor som får sina ansikten förstörda av syra i våldsattacker.

Helene Schmitz visar fotografiserien "Livingrooms", där hon har tagit bilder på sitt barndomshem efter en brand.