Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir ny politisk redaktör på Avesta Tidning: "Det finns att göra för en oberoende liberal ledarsida"

Artikel 18 av 18
Nystart för Avesta Tidning
Visa alla artiklar

Tidningen berättade nyligen att fler tidningar i Dalarna, bland annat "Södran" i Hedemora, följer AT:s väg och "knoppas av" från DT (Dalarnas Tidningar) för att åter bli självständiga titlar.

En följd av detta är att den för sex tidningar tidigare gemensamma ledarredaktionen, där Emma Höen Bustos och Jens Runnberg i dag arbetar, även den splittras i mindre enheter. Målet är tydligt: Ännu mer lokala ledarsidor. På köpet kommer också en större åsiktsmångfald i dalapressen.

För Avesta Tidnings del så innebär det att ett redan välbekant ansikte får en ny och central roll. Gustav Ericsson, i dag krönikör på ledarsidan, blir politisk redaktör i en tjänst som delas med "Södran" i Hedemora och Nya Ludvika Tidning.

Du har ju fått smakprov på det vid tidigare inhopp, men hur känns det att nu långsiktigt ta sig an uppgiften att kommentera Avestapolitiken?

– Det känns jätteroligt. Som uppväxt i Hedemora har jag ju haft Avesta på radarn hela mitt liv, men det ska bli spännande att ägna sig åt det på riktigt, säger Gustav Ericsson och fortsätter.

– Avesta har några av Dalarnas mest inflytelserika politiker. Både regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) och kommunalråd Lars Isacsson (S), som jämte Ulrika Liljeberg (C) i Leksand, är länets mest profilerade. Så det blir extra intressant att se vad de herrarna tar för sig. Och tycka till om det!

Dina företrädare har ju ansvarat för sex tidningstitlar och ett helt län. Men även du ska ju klara av tre parallellt. Hur ser du på det?

– Kommunerna i södra Dalarna har många gemensamma beröringspunkter. Bruksmentaliteten är påtaglig och Socialdemokraterna är starka. Det finns att göra för en oberoende liberal ledarsida.

Om vad blir den största skillnaden för AT:s läsare?

– Att de kommer att få se mer av mig, och fler kommentarer kring händelser i Avesta.

Och om du ska ta ställning i en svår fråga redan från start – Avesta eller Hedemora?

– Jag är ju partisk som uppväxt i Hedemora så jag säger att Avesta är större, lite mer på tå och att det händer mer här, men att Hedemora är äldre... och lite finare. Moderaterna i Avesta motionerade för en tid sedan om att man skulle kalla Avesta "Dalarnas första stad". Det var tramsigt och gäller ju enbart om man kommer från Stockholmshållet. En sak är säker: Hedemora är Dalarnas äldsta stad.

Du har ju ett förflutet som partipolitiker för just Moderaterna, men har de senaste åren skrivit för olika oberoende liberala ledarsidor. Varför lämnade du politiken?

– Jag lämnade kommunpolitiken och Moderaterna för tre år sedan efter en jobbig tid med hatkommentarer via sociala medier och i slutet även en del hot. Det var så klart jobbigt då, men nu känns det skönt att ha det bakom sig. Även själva partipolitiken. Moderaterna i dag är inte det parti jag en gång gick med i under tonåren.

Gustav Ericson arbetar för närvarande som vikarierande politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning i Västerås. Senare i sommar tillträder han som politisk redaktör för AT.

Avesta Tidnings chefredaktör och utgivare Gabriel Ehrling Perers är nöjd med rekryteringen.

– Detta kommer att bli strålande. Gustav Ericsson är en ovanligt klok person och brinner för södra Dalarna, säger Gabriel Ehrling Perers och fortsätter.

– En tidning handlar huvudsakligen om nyheter som ju alltid strävar efter att vara så objektiva som möjligt, med ett kritiskt förhållningssätt till det som sker. Men åsikter är också en viktig del av samhället och samtalet. Och där kan en ledarsida göra saker mer begripliga genom att resonera och ta ställning. Men läsarna kommer aldrig att hålla med om allt, och det är heller inte tanken. Skicka gärna egna svar vi kan publicera på insändarplats!

De två tidigare medarbetarna på AT:s ledarsida kommer fortsatt att spela tunga roller i opinionsbildningen i Dalarna. Emma Höen Bustos blir politisk redaktör för Falu Kuriren och Mora Tidning och Jens Runnberg för Borlänge Tidning.

– Jag vill passa på att särskilt tacka Emma och Jens för deras insatser i AT:s spalter. De har fått både den ena och den andra att svettas. Och deras "fans" behöver inte misströsta. Då och då kommer de även fortsatt att dyka upp som krönikörer och gästskribenter, säger Gabriel Ehrling Perers.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips