Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsingetjejer hängs ut på sexsajt: "Man byter bilder och onanerar i smyg"

En utbytesmarknad för kåta, anonyma kompisar. Så beskrivs sexforumen där unga hälsingetjejer hängs ut med nakenbilder och personuppgifter.

Läs mer: "Känner mig äcklad och förnedrad" – Så berättar tjejerna om internetövergreppen

Krönika: Skammen är deras – de som verbalt våldtar andra människors kroppar

Ledare: Det är inte yttrandefrihet – det är svineri

Någon som har något på Anna? Hört att hon ska vara en riktig slampa.” skriver en medlem (OBS namnet är fingerat). Kort där­efter delar en annan anonym användare med sig av underklädesbilder på samma tjej. Några är skickade i förtroende via Snapchat, andra är stulna från hennes privata Instagramkonto.

Läs mer: Hängdes ut på sexsajten – bröt ihop: "Tänker på mina barn"

Bilddelningen sker på en av Nordens större sexsajter. Förutom det uppenbart erotiska materialet, som delas av över hundra tusen porr­entusiaster, finns speciella forum för läckta privatbilder. De senaste åren har en bytesmarknad för lätt­klädda foton på unga kvinnor vuxit fram. Bilder tagna mitt i sexakter eller på ny­opererade kroppar sprids och debatteras utan tillåtelse, liksom vardagliga semester- och träningsbilder. En använ­dare beskriver webb­sidan som en utbytesmarknad för kåta, anonyma kompisar.

– Här delar alla med sig. Eftersom många bilder är skickade i förtroende törs man inte lägga ut dem som privatperson. Då skulle tjejerna förstå vem som hänger ut dem. Så istället byter man bilder och onanerar i smyg, förklarar denne.

Läs också: Tre års fängelse för nätövergrepp – utsatta flickor från Hudiksvall

Läs även: Åklagaren om uthängningarna på porrsajten: "Lagarna har inte hängt med"

Gemensam taktik överläggs öppet, och material som manipulerats fram hyllas i olika grupper. Användare som lyckats lura till sig rump-, bröst- eller nakenbilder via falska alias framställs som hjältar. Även påklädda kroppar diskuteras friskt i sexuellt syfte, och tjejer i olika åldrar både hyllas och hånas för sitt utseende. En del är över, andra under 18 år gamla.

Ganska snygg kropp, men bara bakifrån”, skriver en medelålders man om en tonårstjej.

Hon är ju på grän­sen till fet. Hade inte tackat nej till att leka med hennes tuttar dock”, svarar en annan.

Den här typen av integritetskränkande exploatering är inte längre ovanlig på nätet, men lagen hänger inte med. Det menar Poa Samuelberg, psykolog och psykoterapeut. Hon möter dag­ligen unga som utsatts för olika typer av sexuella övergrepp.

– Här finns andra aspekter än vid fasta övergrepp, som kan vara minst lika kränkande. Det kan få lika katastrofala följder för den enskilda individen. Tyvärr är det inget unikt med sådana här forum, där killar i ökad utsträckning gör det legitimt att värdera tjejer i alla åldrar, säger hon.

Att skillnaden mellan privat och offentligt har suddats ut i och med sociala medier är problematiskt, menar Poa Samuelberg.

– Det är svårt för unga idag att förstå integritet och vad som är kränkande. Det är en del av nätets baksida. Hemma i ens trygga miljö uppfattar man nog hög grad av kontroll i det man skickar, men vad som händer med materialet på nätet kan vi inte styra över.

Förutom ortsbundna trådar om bland annat Ljusdals- och Hudiksvallstjejer görs egna trådar för enskilda personer. Tjejers kurvor och slampighet står högst upp på diskussionslistan, och tonen i flera forum är nedlåtande. Förutom förolämpande kommentarer hängs även flera flickor och kvinnor ut med både bild och personuppgifter, och allt från boende- till jobb­situation kartläggs på sajten. Vissa diskussioner hålls vid liv flera år.

– Att materialet fortsätter spridas minskar möjligheten att man någonsin ska kunna må bättre. Den utsatta tänker att det aldrig tar slut, säger Poa Samuelberg.

Unga som utsätter andra för liknande typer av övergrepp är en relativt heterogen grupp, men med några gemensamma nämnare, beskriver Poa Samuelberg. Majo­riteten av de hon möter på barn- och ungdomspsykiatrin saknar positiva relationer och konstruktiva sätt att ha kontakt med andra.

– Framför allt handlar det om en avsaknad för samtycke i praktiken, säger hon.

Har du också erfarenheter av att hängas ut och vill berätta din historia? Hör av dig till oss!

Läs också: Polisens katastrofsiffror om näthat och kränkningar – bara fyra procent klaras upp

Läs också: Rättegång om sexbrott mot 114 barn

Läs också: Flickor från Hudiksvallstrakten offer i stort övergreppsmål – kontaktades via nätet

Läs mer: Raderade forumet efter granskningen – då rasade medlemmarna: "Helt värdelöst"

Läs mer: Så kan de fly undan ansvar – anonymitet och servrar utomlands

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.