Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Östberg har avlidit – räddade riksberömda flottbron

Kommunpolitikern och hembygdsvännen Gunnar Östberg, Österfors, Gagnef, har avlidit i en ålder av 71 år.

Gunnar Östberg var ordförande i byalaget i den bebyggelsemiljömässigt riksintressanta Gagnefsbyn Österfors och som byggexpert. Han jobbade under en följd av år som platschef vid NCC.

Men framför allt värnade han om byn Österfors kulturhistoria och enhetliga bebyggelse. Det var också "hans” byalag som via Länsstyrelsen ansökte om en byggnadsminnesförklaring av bron. Hans insatser för brons bevarande anses som ovärderliga.

Gunnar Östberg var också under perioder engagerad både kommunal- och kyrkopolitiskt. Bland mycket annat var han ålderspresident i Gagnefs kyrkofullmäktige, och förtroendevald i den särskilda arbetsgruppen för Gagnefs kyrkas omfattande ombyggnad och renovering. Han var också ledamot ibland annat styrelsen för Gagnefsbostäder och dåvarande Gagnefs Elverk.

Under en följd av år var han C-märkt ordförande i byggnadsnämnden och under senare år engagerade han sig och representerade Kommunal Samling i Gagnefs kommunfullmäktige.

Gunnar var också deltidsjordbrukare och höll marker kring hembyn öppna. Han ägnade massor av arbetstimmar och stor kraft åt att röja upp och återta marken för jordbruksändamål på det älvnära Skäggnäset, mellan flottbron och Gråda kraftstation. Här initierade och ledde han också en årlig och mycket populär allsångskväll vid sina vackra hagmarker.

Gunnar Östberg sörjes närmas av maka, barn och barnbarn.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips