Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld till både Falu IK och Kvarnsveden på USM i friidrott – totalt sex dalamedaljer

Falu IK:s Hillevi Carlsson kom hem med ett guld och ett silver från ungdoms-SM i friidrott i Växjö. Klubben tog dessutom ytterligare en medalj. Och Kvarnsvedens Hilma Hindsberg tog guld i stav.

Falu IK:s Hillevi Carlsson går i storebror Ragnars fotspår och har redan tagit flera SM-medaljer i kast. I helgen, vid ungdoms-SM inomhus i Växjö, blev det två till. I flickor 16 tog Carlsson, som är tvåa på årsbästalistan i Sverige, brons i kula med en stöt på 13,47. Det var drygt en meter kortare än förhandsfavoriten och vinnaren Victoria Quainoo från Malmö AI.

Men i vikt rådde ingen på Falu IK-talangen, som tog hem guldet med ett kast på 17,95. Med det var hon 60 centimeter bättre än tvåan Amanda Friberg från IF Göta Karlstad.

Klubbkamraten Alma Uhlin fixade Falu IK:s tredje medalj, ett silver i höjdhopp i flickor 15, när hon klarade säsongsbästat 1,65. Segrande Klara Frykholm, Glanshammar, gick över 1,67.

Falu IK var nära en fjärde medalj på 60 meter häck i flickor 16, men Gabriella Lindströms 8,88 var sex hundradelar från bronset.

Dalarnas andra guld i tävlingarna kom i flickor 16 där Kvarnsvedens Hilma Hindsberg vann stavhoppet. Hindsberg hade klarat sex raka höjder på första försöket när första rivningen kom på 3,33 – en höjd som ingen annan tjej klarade. Hilma Hindsberg gjorde det på andra försöket och tog sedan 3,38 på första försöket bara av farten. Där stannade det för Hindsberg, som sedan rev ut sig på personliga rekordhöjden 3,45.

Hilma Hindsberg har klarat 3,42 i vinter och är med det rankad tvåa i Sverige i flickor 16, bakom ett intressant namn med viss dalaanknytning. I Baton Rouge i Louisiana har nämligen svenskamerikanskan Johanna Duplantis, yngre syster till svenske rekordhållaren Armand Duplantis, klarat 3,55.

Dubbla medaljer blev det för Frida Hjorth, Säters IF. Med tiden 7,79 tog silver på 60 meter i flickor 15, elva hundradelar bakom Katharina Gråman, Tyresö, som vann guldet. Hon tog även silver i en extremt jämn tävling i längdhopp, där hennes 5,51 bara var två centimeter från guldet, som gick till IFK Göteborgs Elin Pettersson.

Frida var även kvalificerad för final på 200 meter (efter personbästa i försöken) och på 60 meter häck, men kom inte till start i de finalerna.

Det blev inga medaljer till dalaklubbar på pojksidan. Däremot tog Täbys Zion Eriksson, fostrad i Avestaklubben IK Stål, guld på 60 meter i pojkar 16 – på fina 6,96. Därmed var han först i Sverige under sju sekunder i åldersklassen den här inomhussäsongen.