Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Google räddar inte Horndal – det går åt mycket ström men få arbetstillfällen i en serverhall

Varför skulle inte Horndal vara världens medelpunkt? Varje människa står ju ensam på jordens hjärta vare sig hon står i kö i Oscarssons ICA-butik eller i New Yorks tunnelbana.

Peter Curmans dikt om det stora som ryms i det lilla för människor som lever och verkar i brukssamhällen och landsbygd fick tidigare i höst en förnyad innebörd med uppgiften om en spektakulär företagsetablering i Horndal.

Och det är klart: I en globaliserad ekonomi där mänsklig aktivitet ofta tar sig vägen via digitala verktyg och medier kan jordens medelpunkt ligga just i Horndal. Bildligt talat i allra högsta grad så om uppgifterna stämmer och det är Google som vill bygga en serverhall.

Läs även: Uppgifter: Google – bygger gigantisk serverhall i Horndal

Det var under förtegna former som detaljplanen för industriområdet i Krångede norr om Horndal antogs vid måndagens kommunfullmäktige i Fors Folkets hus. Politiker och tjänstemän fortsätter att tassa ängsligt kring ärendet: Det är som om minsta vibration genom den rullstensås som löper genom Horndal riskerar att göra allt om intet. Möjligen är det också just så och det är givetvis en stor sak för en industrikommun – och en gammal bruksort där fabriken stängt sedan länge – att ha chansen att på detta vis fysiskt bli en nod i framväxten av 2000-talets samhälle.

Läs även: Storinvestering planeras i Horndal: "Först var det rena chocken"

Under fullmäktige ställdes därför inte en enda fråga kring detaljplanen för industriområdet. Allt var hanterat på förhand. Skulle saken falla i ett senare skede lär frågorna bli desto fler – Avesta kommun har redan förvärvat mark för 15,5 miljoner kronor för att bereda väg för industriområdet. Med detaljplaneprocessen står notan i dagsläget vid 17 miljoner kronor, men enligt uppgifter som offentliggjordes i går eftermiddag räknar kommunledning med att få igen nästan det dubbla – 32 miljoner kronor – i den fastighetsaffär som nu presenteras för fullmäktige. Än menar dock kommunalråd Lars Isacsson (S) att det bara är tre personer som känner till vilket företag det rör sig om: kommundirektör Anders Friberg, oppositionsråd Johan Thomasson (M) och han själv.

Läs även: Kommunen vill sälja mark för 32 miljoner i Horndal

Avestapolitikerna är förstås långtifrån ensamma om att drömma om etableringar av den typ som kom till Luleå med invigningen av Facebooks server där 2013. I Falun fanns i våras långt gående planer på en datahallssatsning, men luften tycks nu helt gått ur projektet.

Ännu finns få uppgifter om vad en etablering i Krångede/Horndal skulle innebära i termer av ekonomiskt åtagande för Avesta kommun. Men blir det en serverhall – oavsett om den är för Google eller inte – så finns det skäl att ifrågasätta den faktiska betydelsen för människor som lever på orten.

Horndal har nämligen redan gjort ett viktigt bidrag till den ekonomisk-historiska litteraturen, där den så kallade "Horndalseffekten" beskriver hur företag över lång tid kan nå betydande produktivitetsökningar trots att man struntar i nyinvesteringar. Denna observation är sprungen ur ett mognande industrisamhälle men bär lärdom för vår tid.För om man ständigt kan göra mer samtidigt som man i praktiken bara sliter ner de gamla maskinerna så kommer andra företag med bättre tillgång till kapital kunna springa ifrån genom att investera. Och bruket i Horndal lades ner 1979.

Denna ekonomiska realitet är än mer sann i vår tid där mekaniken förfinats och kostnaden för kapital fallit till mycket låg nivå. Oavsett om man är Grangärde musteri och investerar i en ny packningsrobot, Fortum som satsar på automatiserad reglering av vattenkraftverk i Älvdalen eller Bolidens gruva i Garpenberg som investerar miljarder för att nå nya djup så går det att öka produktionen stort utan att det nödvändigtvis krävs fler händer.Serverhallen i Luleå servar 800 miljoner Facebook-användare. Den är stor som 17 hockeyarenor (utbyggnad pågår) och förbrukar lika mycket ström som Västerås (staten har nu kapat skatten för dessa företag med 97 procent till ett halvt öre per kilowattimme).

Antalet fasta arbetstillfällen i Facebooks serverhall var när den öppnade färre än 60.

Vägen till en även i framtiden hög sysselsättning i Sverige går i stället genom att fler får anställning i tjänste- och serivceföretag samt att fler skapar sin egen utkomst genom företagande. Hur dessa arbeten ska landa i Bergslagens gamla bruksorter är en fråga som är lättare att ställa än att besvara.