Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godståg på väg mot Borlänge började brinna – transporterade stål från Luleå

Ett godståg i Tallåsen började brinna på fredagskvällen. Eftersom röken var giftig uppmanades allmänheten att hålla sig från platsen, samt att stänga dörrar, fönster och ventilation.

Larmet om branden kom vid halv åtta på fredagskvällen. Det var loket på ett godståg som börjat brinna.

Enligt Svt ska det vara ett tåg som transporterade stål från Luleå till Borlänge. Den så kallade "Stålpendeln"

Sju brandmän larmades ut för att släcka elden. Det var en kraftig rökutveckling och polisen varnade för att röken var giftig. Bland annat för att det är elektronik och batterier som brann. Allmänheten uppmanades därför hålla sig från platsen, samt att stänga dörrar, fönster och ventilation.

Branden var svårsläckt och vid halv tio på kvällen trodde räddningstjänstens insatsledare att släckningsarbetet skulle pågå i minst en timme till.

– Det är lite besvärligt för oss, vi kommer inte riktigt åt att släcka branden. Vi ser inga lågor längre, men det är en kraftig rökutveckling, säger Kenneth Eriksson, Räddningstjänstens insatsledare.

Orsaken till att det var så svårsläckt berodde på elkablar och gummi som brann. Dessutom så var det svårt att komma åt ventilationskanalerna.

– Vi har använt både högtryck, skum och dimspik. Det sistnämnda är en vass pinne som sprutar vatten. Den kan trycka in i väggar för att komma åt elden.

Tågtrafiken mellan Ljusdal och Ånge påverkas. Vilket bland annat gör att tåget som skulle gått från Ljusdal klockan 20 beräknas bli minst ett par timmar försenat. Enligt Trafikverkets hemsida så blir förseningen cirka fyra timmar.

Tåget står helt fritt på en driftsplats så det finns ingen spridningsrisk och ingen människa ska ha kommit till skada i branden. Branden tros ha orsakats av ett elfel.

Vid 22.40-tiden var branden släckt och en driftansvarig från Trafikverket var på plats. Man kommer nu att dirigera ett lok till platsen som kan dra bort det eldhärjade locket.

– Det är helt utbränt.