Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giganternas kamp om guldet – Marcus Hellner föll i spurtstrid om bronsmedaljen

Två överlägsna dominanter i Martin Johnsrud Sundby och Sergey Ustiugov.
Därefter en drös åkare i kampen om bronset – med Marcus Hellner som främsta svensk. Men han kunde inget göra när Finn Hågen Krogh fixade en pallplats, och slutade sjua.

Ryske Sergey Ustiugov och norske Martin Johnsrud Sundby inledde herrarnas skiathlon över 30 kilometer hårt under lördagens tävlingar vid skid-VM i Lahtis.

Tillsammans drog de på den klassiska biten, och spräckte upp fältet bakom.

Men två svenskar hängde sig fast, i Marcus Hellner och framför allt Calle Halfvarsson.

Fram till skidbytet vid 15 kilometer, då Hellner missade, tappade en skida och föll, vilket fick SVT:s expert Anders Blomquist att i kanalens livesändning utbrista:

– Ett uruselt skidbyte av Marcus Hellner!

Hellner tappade, men kom tillbaka. Tillsammans med fransosen Maurice Magnificat tog de ikapp tätklungan. Men det tog på krafterna. När de två giganterna Johnsrud Sundby och Ustiugov gjorde ett ryck med 10 kilometer kvar lämnade de resten av fältet bakom sig.

Svenskarna fick i stället rikta in sig på kampen om bronspengen.

Men Halfvarssons krafter var slut, och han rasade genom fältet placeringsmässigt.

– Han har tröttnat rejält, han har sällskap med Burman och Richardsson nu på plats 21, 22, 23, säger kommentatorn Jacob Hård i SVT:s sändning.

Hellner fortsatte kämpa, med en pallplats i sikte. Tillsammans med tolv andra åkare bildade han en stor klunga med bara 2,5 kilometer kvar av loppet.

Och det blev en kamp in i det sista. Hellner kämpade för att hitta en bra position, och låg sexa när dryga kilometern återstod.

In på stadion väntade spurtstird mellan Hellner och fyra andra åkare. Men Finn Hågen Krogh var starkast och knep bronset. Hellner slutade sjua.

– Det fattas lite form för att han ska vara den där 1,5 sekunder längre fram, säger Jacob Hård efter målgång.

I kampen om guldet var Ustiugov starkast, och bärgade guldet åt sitt Ryssland medan Johnsrud Sundby fick nöja sig med silvret.

Resultat herrarnas skiathlon 30 kilometer:

1) Sergey Ustiugov 1,09,16

2) Martin Johnsrud Sundby +6,7

3) Finn Hågen Krogh +31,8

7) Marcus Hellner +33,7

20) Calle Halfvarsson +2:27,7

22) Jens Burman +2:35,9

23) Daniel Richardsson +2:40,2