Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gerda Wegeners glömda verk får nytt ljus

Gerda Wegener målade sköna kvinnor med halvslutna ögon. En av sina vackraste modeller hade hon i maken, Einar, som så småningom tog steget fullt ut och blev Lily.

Den mest skälmska och flirtiga kvinnan på hennes målningar spelar kort och dricker sprit. Modellen är hennes förste man, landskapsmålaren Einar Wegener, som senare skulle bli en av världens första transsexuella att genomgå könskorrigerande operationer.

Bara ett par månader före premiären av Hollywoodversionen av hens liv, "The Danish girl", hade konstmuseet Arken i Köpenhamn vernissage på sin och Danmarks största utställning någonsin med Gerda Wegeners konst. Nu har den flyttat till Millesgården utanför Stockholm som förutom konsten även visar uppförstorade fotografier på Gerda och Einar Wegener, men också på Einars alter ego, Lily, fenomenalt uppklädd till maskerad i 1920-talets glada Paris.

Gerda Wegener var tveklöst den mest intressanta konstnären av de två. I filmen gjorde Alicia Vikander rollen som den starka och egensinniga konstnären som var tvungen att flytta till Paris 1912 för att till fullo bli omfamnad av konstpubliken.

Långt innan hon gjorde en serie med homoerotiska illustrationer som även den visas på Millesgården hade danskarna avfärdat hennes konstnärskap som dekadent och kommersiellt. 1907 gav hennes porträtt av Ellen von Kohl, i spetsprydd klänning och med tunga ögonlock, upphov till den så kallade "Bondemålarstriden" där uppburna manliga danska konstnärskollegor vägrade Gerda Wegener utställningsplats och förordade ett realistiskt och tidstypiskt måleri av landsbygdens befolkning.

Millesgårdens utställning visar en mångsidig och bortglömd dansk modernist, vars konst redan på 1930-talet blev inköpt av franska staten men aldrig av de danska konstmuseerna. Ändå hade även danskarna flitigt anlitat henne som porträttmålare.

– Hon var känd för att försköna sina modeller, säger Maria Wiberg, intendent på Millesgården som beskriver Gerda Wegener som Danmarks främsta företrädare inom art déco.

Målningen "En sommardag" visas i form av en uppförstorad tapet och föreställer både Gerda Wegener själv och maken som betraktar tre livsnjutande kvinnor i gröngräset. Den fylliga och nakna blondinen i mitten är Lily, Einar Wegeners kvinnliga alter ego.

I Paris hittade Gerda Wegener annars sina modeller bland vännerna inom dans- och teaterlivet, däribland Svenska baletten, känd för sina djärva uppsättningar.

– Hon älskade dans och teater och var en skildrare av de stora stjärnorna i Paris, men det som gör henne så spännande är att hon dels var en frigjord kvinna som tog samma plats som männen, dels att hon hade en syn på sexualitet som för sin tid var väldigt frigjord, säger Maria Wiberg.

Gerda Wegener tecknade och illustrerade flitigt även i kommersiella sammanhang.

– Hennes teckningar är så fina och balla och coola. Hon gjorde butiksfönster och inredningar, hon måste ha jobbat väldigt mycket och haft lätt för att få ur sig saker.

"Gerda Wegener & the Danish girl" visas på Millesgården 4 februari till 14 maj.

Fakta: Gerda Wegener

1885 Föddes som Gerda Gottlieb i danska Hammelev som dotter till en präst.

1902 Börjar som 17-åring på danska Kunstakademiet.

1904 Som 19-åring gifter hon sig med Einar Wegener.

1907 Hennes porträtt av Ellen von Kohl blir avvisat från Charlottenborg och från Den fria utställningen vilket ger upphov till "Bondemålarstriden" i tidningen Politiken.

1912 Flyttar till Paris.

1913 till 1939 Medverkar i princip årligen i någon av Paris stora konstutställningar.

1930 Ger Einar Wegener sitt fulla stöd inför de könskorrigerande operationerna och det slutliga identitetsbytet till Lily Elbe.

1931 Gifter om sig med en italiensk flygofficer och flyttar till Casablanca. Lily Elbe dör i sviterna av sin sista operation.

1936 Skiljer sig.

1938 Flyttar tillbaka till Köpenhamn och hyr ett rum på Vesterbrogade.

1940 Dör på sjukhus, ensam, sjuk och fattig.

2015 Den hittills största utställningen med Gerda Wegeners verk öppnar på Arken utanför Köpenhamn.

Källa: Utställningskatalogen "Gerda Wegener. Arken".