Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Generaldirektör anhållen för korruption: "Måste gå till botten med det här"

En korruptionsskandal skakar Statens fastighetsverk. Nu byter finansminister Per Bolund (MP) ut generaldirektör Björn Anderson.
– Han förekommer i en brottsutredning och kan inte vara kvar, säger Per Bolund.
Generaldirektören anhölls under onsdagen misstänkt för att inte ha utövat sitt tillsynsansvar.

Under onsdagen anhölls Björn Anderson och fastighetsdirektören misstänkta för trolöshet mot huvudman, grovt brott. Generaldirektören anklagas för att inte ha agerat gentemot en tidigare anställd fastighetschef som misstänks för omfattande brottslighet inom Fastighetsverket.

Björn Andersson tvingas lämna sin post och ta en timeout med omedelbar verkan.

– Vi ser med största allvar på att det man finnas korruption inom myndigheten, säger finansminister Per Bolund under en presskonferens på torsdagen.

Regeringen har beslutat att Marja-Leena Pilvesmaa ska vikariera som generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk.

– Min första uppgift kommer att bli att försöka återupprätta förtroendet för oss som myndighet. En viktig uppgift kommer också att vara att ta hand om våra medarbetare, säger Marja-Leena Pilvesmaa.

Anställda slog förgäves larm

Under flera år ska anställda på Fastighetsverket ha slagit larm om påstådd korruption till generaldirektören. Men först i samband med Kalla Faktas granskning polisanmälde han händelsen.

– Björn Andersson är involverad i en brottsutredning och kan under den tiden inte arbeta kvar på myndigheten. Vi måste gå till botten med den här historien, säger Per Bolund.

TV 4:s Kalla fakta har avslöjat att en hög chef på Fastighetsverket använt skattepengar till renoverat sitt eget fritidshus. Chefen ska även ha ordnat ett egen bostad åt sig själv på ett slott, och anklagas bland annat för att ha riggat upphandlingar till förmån för ett byggföretag där hans fru arbetar. Korruptionen ska pågått i åratal och omsatt miljoner.

Razzia mot Fastighetsverket

Den tidigare höga chefen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grovt tagande av muta. Mannens hustru är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till trolöshet mot huvudman. även det grovt brott.

Polisen slog till och genomförde en razzia mot Fastighetsverket under onsdagen och i de misstänktas bostäder. Datorer, mobiltelefoner och handlingar beslagtogs.