Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla luras köpa gratistjänst

Äldre mellan 75 och 100 år blir uppringda av ihärdiga säljare som lurar dem att betala för att komma med i Nix-tele-foni, en gratis tjänst för att stoppa telefonförsäljning. Snart 80-åriga Iris Fredin är en av dem. ”Han pratade och pratade. Det tog inte stopp”. Någon dag senare kom en faktura på 399 kronor.

Iris Fredin minns bra när hon tillsammans med sonen Anders går i genom vad som hände.

Röda amaryllisar lyser i det blå eftermiddagsdunklet i det lilla köket. Bara kökslampan är tänd. På köksbordet ligger fakturorna från företaget Stoppa telefonförsäljning Ltd på Malta med hemsida nixservice.se.

Problem med telefonförsäljare är ingen nyhet för Iris. Häromåret anmälde hon sig till Nix-telefoni, den gratistjänst som finns för att få stopp på detta. Några få telefonförsäljare har ringt sedan dess, bland annat det här företaget.

– I julas fick mamma en padda inte minst för att spåra okända telefonnummer, säger Anders Fredin.

En julklapp som har sina skäl. I december blev Iris uppringd av en påstridig säljare.

– Han talade om hur besvärligt det är med alla försäljare som ringer. Så gick han på och pratade och pratade.

– Mannen sa att hans företag Nix-service kunde stoppa alla telefonförsäljare. Inte skulle det kosta något heller.

Det hjälpte inte att Iris sa att hon redan har Nix-telefoni och så lade hon på luren.

– Nix har ju Iris fått gratis, säger Anders Fredin.

Några dagar senare, den 15 december, fick Iris en faktura på 399 kronor. Dagen efter polisanmälde Iris fakturan. Men en vecka senare var utredningen nedlagd i brist på spaningsuppslag.

Anders tog tag i saken den 17:e och sände mejl till Nix-service som svarade direkt.

– Företaget sa att de inte hade gjort något fel, inte alls, säger Anders Fredin.

Företaget nekade att dra tillbaka räkningen. För Iris och Anders var det inte tal om att betala. Iris syster i Älvdalen, som är i 90-årsåldern, hade också ringts upp av en ettrig telefonsäljare från Nix-service. Nu stöttade systrarna varann. Och båda fick hjälp av sina söner att låta bli att betala.

Företaget gav sig inte.

En påminnelse kom den 15 januari. Fakturan var på 459 kronor med hot om inkasso. Då vände sig Anders till konsumentvägledare Elisabeth Falk på Avesta kommun.

– Hon tog tag i saken. Sedan dess har vi inte hört något. Kommer en faktura till, vänder vi oss till henne. Jag vill uppmana andra med samma problem att också göra det, säger Anders.