Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling Perers: Så hanteras coronakrisen på din tidningsredaktion

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Längst in på AT:s redaktion på Myntgatan, bakom ett par tjocka dörrar, finns en av Avestas stora skatter: Arkivet med varje tidning sedan 1882.

De äldsta tidningsläggen, i vilka numren sedan länge bundits samman, är enorma till formatet (som tidningar var då) och så sköra att man håller andan när man bläddrar bland dem. De nyaste utgåvorna ligger i travar i väntan på att bindas in.

Jag känner skräckblandad förtjusning när jag kliver över tröskeln. Jag vet hur lätt det är att fastna där väven av historia som skildrar livet i Avesta när mormor var ung. Och när mormors mor var det. Och mormors mormor...

Klart att ansvaret känns på axlarna där bland hyllmeter efter hyllmeter av journalistik. Tro mig, man vill inte vara den siste chefredaktören i en snart 140-årig tidningshistoria.

Men mer än så är arkivet... en trygghet.

Första världskrigets fasor, och den förfärliga spanska sjukan i samma veva, demokratins ljuvliga genombrott, fasor med andra världskriget igen. Och så alla stora och små prövningar därefter. Svåra olyckor och tragedier. Kriser – såväl sociala som ekonomiska.

Avesta har överlevt dem alla. Tidningen likaså.

Det kommer vi att göra den här gången också.

Men som läsarna märkt får coronaviruset allt större ekonomiska konsekvenser för samhället. AT har rapporterat om såväl butiker som industrier som varslar eller "permitterar", som det heter när anställda går ner i arbetstid så att företaget kan motta visst krisstöd i stället för att tvingas varsla eller säga upp personal.

Från och med denna vecka råder permitteringar även på AT. Samtliga journalister, jag själv inräknad, är nu schemalagda 80 procent av normalt (men arbetstagaren avstår bara fyra procent i lön). Detta sedan Bonnier News, som äger AT, beslutat att så ska ske på samtliga tidningar. Ja, från Dagens Nyheter och Dagens Industri till Avesta Tidning, Fagersta-Posten och Södra Dalarnes Tidning i Hedemora.

Som ni förstår är skälet att den nedstängning av samhället som skett medför sjunkande annonsintäkter.

Jag skrev nyligen att jag inte är särskilt orolig för AT:s del, då vi har trogna och lokalt förankrade annonsörer, och dessutom mötte krisen med en stark trend. Den uppfattningen gäller alltjämt. Jämfört med de restauranger och butiker i Avesta som nu kämpar för sin överlevnad är det inte ett dugg synd om oss. Men vi permitterar för att kompensera annonstappet och undviker på så sätt att senare tvingas till varsel.

I stället för en klagosång är detta en försäkran: Vi fortsätter. Vi kommer att finnas här.

Det är också en upplysning om att vi vidtagit ett antal åtgärder för att säkerställa att verksamheten fungerar, även om läget blir mycket värre än i dag. Även i det osannolika fall då nästan alla journalister är sjuka samtidigt så kommer rapporteringen att fortsätta.

Jag vill dock vara öppen med att papperstidningsutdelningen, som sker via företaget Prolog, utsätts för stora påfrestningar när Sverige och Avesta lider av en pandemi med omfattande sjukfrånvaro som följd.

Det är alltid ett misslyckande när pappers-AT missar brevlådan. Men det vore dumdristigt att förneka att det nu sannolikt blir fler missar än vanligt.

Papperstidningsutdelningen är ett skört led i verksamheten och vi förbereder därför för alla scenarier. Ja, ner på den nivån att AT (peppar, peppar, ta i trä...) en dag inte alls går att dela ut. I sådant extremt läge kommer ett stort antal tidningsställ att placeras vid livsmedelsbutiker och liknande samlingspunkter runtom i utgivningsområdet.

Det ska mycket till innan det blir så illa, och jag tror inte vi hamnar där. Men jag vill ändå råda alla som läser papperstidningen och samtidigt har en dator och/eller en så kallad "smart" mobiltelefon/läsplatta att aktivera era digitala abonnemang. Det kostar inget extra utan ingår i prenumerationen.

Faktiskt är det en liten beredskapsinsats i sig: Även den dag då just ert tidningsbud ligger däckat och ingen ersättare går att vaska fram så kan ni läsa AT:s digitala e-tidning. Ett digitalt konto gör även att ni sju dagar i veckan kan ta del av de senaste uppdateringarna kring coronavirusets spridning – och mängder av andra nyheter.

Jag är väl medveten om att många inte har dator eller läsplattor. För att ni inte kan eller inte vill. Just därför gör vi vårt yttersta för att se till att tidningsutdelningen fungerar även under dessa extrema omständigheter. Men ni som väl har tillgång till tekniken – koppla upp er för säkerhets skull!

När spanska sjukan härjade i trakten kring år 1919 insjuknade ungefär halva Avestas dåvarande befolkning och 56 människor dog. Visst satte den krisen sina spår, så även de andra jag nämnde inledningsvis. Det kommer den här också att göra.

Men livet kommer att återgå till det normala. För många kommer det inledningsvis att vara kantat av sorg.

Ett samhälle med den kreativitet och medmänsklighet som finns däri är närmast definitionsmässigt redskap för att hantera olika typer av kriser. Och vi behöver alltid göra vad vi kan för att skadorna ska bli så små som möjligt.

Ha tålamod. Håll handhygienen. Hjälp dem som behöver. Och var inte rädd att be om hjälp när du själv gör det.

Så hanterar du krisen. Och så hanterar vi krisen på AT. Vi hjälps åt.

Jag smäller igen dörren till arkivet för den här gången. När krisen är över ska jag bjuda er alla att kika in.

Men först måste vi skriva klart det här kapitlet i Avestas historia.

Gabriel Ehrling Perers

Chefredaktör och utgivare Avesta Tidning

Så aktiverar du ditt digitala konto

1. Klicka på länken här.

2. Fyll i personnummer och postnummer och klicka på "Ok, fortsätt"

3. Välj lösenord

(Klart)

Har du en "smart" mobiltelefon eller läsplatta så laddar du ner apparna "Avesta Tidning" och "Avesta Tidning e-tidning via appstore eller Google play. Logga in med uppgifterna du registrerat ovan.

Har du problem med att logga in: Ring kundtjänst på 010-709 79 00