Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling Perers: "En riktig lokaltidning i en levande bygd – nu är nya Avesta Tidning här"

 
Nystart för Avesta Tidning
Visa alla artiklar

Fler än 300 läsare har engagerat sig i Avesta Tidnings nystart genom enkätsvar och brev. Stort och varmt tack till er alla! Nu är det dags för oss att göra verklighet av era önskemål. AT:s nya chefredaktör Gabriel Ehrling Perers har planen klar.

25 september förklarade vi Avesta Tidnings "nystart" inledd. Vilka veckor det har varit!

Hela 281 läsare tog sig tid att fylla i läsarenkäten (ja, sista svaret lämnades in på redaktionen strax innan detta gick till tryck). Andra läsare har ringt, mejlat eller stannat oss AT-medarbetare på lunchrestauranger och i livsmedelsbutiker för att tycka till om tidningen. Vi har faktiskt också (redan...) haft dagliga besök på redaktionen på Myntgatan av tidigare prenumeranter som vill ha tidningen tillbaka.

Det är helt enkelt en spännande och glädjefylld tid att arbeta med journalistik.

I ett är Avestabornas budskap glasklart: I grunden tycker ni om AT, men ni tycker inte att tidningen varit tillräckligt bra de senaste åren. Eller, som en läsare kärnfullt skrev stort på sitt enkätsvar: ”Ni ska veta att vi har höga förväntningar på tidningen!”.

Det är rätt inställning. Avesta förtjänar en riktig lokaltidning.

Enkätsvaren visar också att ni tycker att tidningen har varit pålitlig, men att den inte känts särskilt inspirerande. Att den inte kommit tillräckligt nära för att riktigt gripa tag och beröra.

När vi frågade vad ni vill läsa om så varierade svaren stort. Några vill helst läsa sport, andra kultur. Det är härligt tycker jag: Att en hel bygd med människor med olika intressen kan samlas kring en och samma tidning.

Några saker stack dock ut.

Ni vill läsa mer om människor i bygden och lokal kultur. Ni vill också läsa mer om lokal sport. Och framför allt: Ni vill ha mer lokaljournalistik. Ni vill ha en riktig lokaltidning.

Där är vi helt överens.

I dagens "nystartsnummer" av papperstidningen och här på sajten visar vi en kavalkad av det ni framgent kommer att möta hos AT. Den tryckta tidningen delas också ut till samtliga hushåll så att alla Avestabor ser i vilken riktning vi nu utvecklar tidningen.

Nära nyheter

Hur bevakar vi Avesta?

För mig är två saker givna.

1) ”Avesta” är inte bara ”kommunen” och de lokala myndigheterna.

2) ”Avesta” är inte bara ”stan” utan hela Folkarebygden.

Därför inrättar AT nu ”sockenreportrar” som har håller koll där du bor. Mikael Eriksson är ansvarig för Skogsbo-Grytnäs, Matilda Fors för By-Horndal, Martin Wik för Avesta och Katarina de Fine Licht för Folkärna (Fors-Folkärna-Nordanö samt Krylbo-Karlbo-södra Folkärna).

Under fliken "nyheter" ovan hittar du dina lokala nyheter från den del av Avesta där du bor.

Har du ett tips? Ring eller mejla din sockenreporter!

Lokal sport

Det är ingen hemlighet att det som väckte mest ont blod vid den (olyckliga) ned­bemanning som gjordes på AT 2016 var att den lokala sporten försvann. ”Gör om, gör rätt”, svarar läsarna i AT:s stora enkät. Och det gör läsarna rätt i! Stefan Ericson, med 20 års erfarenhet från DT, är därför ny sportreporter på AT.

Läs mer om honom i tidningens intervju så förstår ni varför jag är så glad att han börjat hos oss.

Fler möten med människor i bygden och lokal kultur

Visst är det viktigt att uppmärksamma brott, bränder, stök, slarv och annat elände. Men vår bygd är (tack och lov!) mycket mer än så. Därför är Katarina de Fine Licht ny familj- och kulturreporter på AT. Genom hennes (begåvade!) penna och kameralins kommer ni att möta människor, människor och människor. Och rapporter om lokal kultur, som blir ett bra tillägg till tidningens redan uppskattade kultursidor. Katarinas första tur gick till Buska i Horndal.

***

Bäst av allt är att även om mycket redan är nytt, eller åtminstone åter på ett sätt vi tror att ni tycker om, så har redaktionen flera ess kvar i rockärmen. "Nystarten" rullar vidare.

AT grundades 1882. Nu bygger vi för framtiden. Och vi behöver er hjälp.

Fortsätt att höra av er med tips och synpunkter!