Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Hanteringen av chefskarusellen har blivit ett fiasko för Susanne Norberg (S)

Artikel 15 av 30
Chefskarusellen i Falu kommun
Visa alla artiklar

Annons
Det blåser kring Susanne Norberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Falun. Gabriel Ehrling, politisk redaktör (vik.) menar att oförmågan att hantera höstens händelser skadat förtroendet för Falu kommun ledning och kommunikation. Foto: Jonatan Svedgård.

Det finns något tragikomiskt över chefskarusellen i Falu kommun, vilken snurrat sedan i somras.

Ingen dalakommun satsar mer på att försöka kontrollera bilden av den egna verksamheten. År för år har kommunikationskontoret svällt och 2016 räknades antalet anställda till 13 och omsättningen till 10 miljoner kronor (!). Ändå är det i Falun vi sett årets stora genomklappning när det gäller offentlig kommunikation (förra årets pris gick utan tvekan till Region Dalarna, där det slutade med att både direktör och ordförande fick gå hem).

Jag stod själv bara ett par steg bakom kameran när de tre höga falucheferna i augusti en efter en klev fram på Stora Torget i Falun för att i tidningens direktsändning bedyra att det inte låg någon konflikt bakom strömhoppet. Därefter kom kommundirektör Dan Nygren, som gjorde allt för att tona ner betydelsen av det förstås mycket anmärkningsvärda att tre fjärdedelar av hans egen ledningsgrupp på ett bräde bett att få lämna.

Det var en välregisserad föreställning. Särskilt sanningsenlig var den inte. Och inte heller kunde någon ansvarig ordentligt förklara hur det låg i skattebetalarnas intresse att de tre cheferna i sina avgångsavtal fått grönt ljus för att under uppsägningstiden bygga upp egna konsultverksamheter.

Ännu rörigare blev det när Nygren meddelade sin avgång i ett känslosvallande brev till presskåren. Trots att det som då uppdagats, först genom ett inslag i SVT Dalarna, inte var mer än att det faktiskt fanns en konflikt mellan honom och åtminstone två av de tre avgående cheferna, angavs den mediala granskningen som en uttrycklig förklaring till avgången.

Kommundirektör Dan Nygren avgick med buller och bång. Det var dock svårt att riktigt förstå varför.

Nästa fadäs kom från kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg (S) som lät Nygren behålla hela lönen i den nya reträttposten som projektledare i rådhuset. Konstaterandet att det varit "en väldigt speciell höst" förväntades övertyga kommuninvånarna om riktigheten att Nygren, trots att han alltså själv kastat in handduken, skulle behålla 85 000 kronor i månaden för arbetsuppgifter som i Falu kommun annars motiverar 30 000-50 000 kronor.

Lagom tills karusellen till sist börjat sakta ner så bestämde sig Falupolitikerna förra veckan för att inkludera en mediegranskning i direktivet för den kommande externa utredningen. Som uttrycklig förhoppning angavs att kunna gå vidare med en anmälan till Granskningsnämnden (som granskar SVT och SR).

Beslutet saknar motstycke. Och det blir särskilt absurt i ljuset av att Falun har ett kommunikationskontor som till storleken motsvarar en rejäl lokaltidningsredaktion och där anställda dagligen ägnar sig åt att samordna kommunens information och kommentarer till medier. Vad ska en utomstående utredare kunna komma fram till som dussintalet anställda inte redan förmått?

LÄS ÄVEN:

Chefredaktörens fråga till kommunstyrelsen: Varför ska medierna granskas med skattepengar?

Susanne Norberg (S), som genom hela processen försökt ställa sig vid sidan av händelseförloppet och agerat mer än lovligt otydligt, lyckades när hon skulle motivera mediegranskningen erkänna att politikerna "står som frågetecken" inför höstens händelser och att "vi vet egentligen inte vad vi ska utreda" (DT 171208).

Den iakttagelsen visade sig stämma: Politikerna visste verkligen inte vad de höll på med. En efter en radade de ängsligt upp sig för avbön.

Patrik Liljeglöd (V) sa i tidningen (171209) att "För mig är frågan glasklar, den punkten (om mediegranskningen) är helt onödig". I en uppföljande enkät (171213) menade Camilla Andersson Sparring (C) att "För mig känns den (mediegranskningen) inte relevant" och att hon "egentligen inte" tycker att Faluns skattebetalares pengar ska användas för att granska medier. Moderaterna och Falupartiet försökte helt skjuta ifrån sig ansvaret genom att hävda att det var den rödgröna majoriteten som velat granska medierna. Längst i enkäten gick Svante Parsjö Tegnér (L) som i sitt enkätsvar kallade det "löjligt", "onödigt" och "slöseri med skattepengar" att granska medier.

I en kommentar till tidningen i går, som i sig markerar hur skruvat ärendet är, säger Katarina Gustavsson (KD) att: "Jag kommer kräva att mitt beslut hävs". Hon kritiserar också, liksom Patrik Liljeglöd (V), att ännu tjänstgörande kommundirektör Dan Nygren, som är adjungerad till kommunstyrelsen, inte lämnade rummet då beslut om utredningen togs.

Vill upphäva sitt eget agerande. KD:s gruppledare i Falun kräver nu möjligheten att slippa undan sitt misstag kring mediegranskningen. Foto: Göran Danielsson

Kommunstyrelsens beslut fattades enhälligt och utan reservationer. Sedan vände politikerna kappan efter vinden.

Under gårdagen meddelade också Susanne Norberg (S) att det blir ett extra sammanträde med kommunstyrelsen för att försöka mildra förvirringen.

De efterkloka politikerna har dock rätt: Hela poängen med det pressetiska systemet, Pressombudsmannen/Pressens opinionsnämnd och Granskningsnämnden är att det ska vara enkelt att få en nyhetsrapportering genomlyst. Det är ingen konst för en kommun att stötta enskilda politiker och tjänstemän som känt sig orättvist behandlade i en sådan process.

Snart ett halvår efter att de tre cheferna meddelade sina avgångar så har jag inte blivit mycket klokare på vad som egentligen hänt i rådhuset. Dock har jag blivit än mer skeptisk till Falu kommuns ledning och "kommunikation", om man nu kan kalla den för det.

Veckans nya uppgifter från SVT Dalarna (171212) om att Dan Nygren, sannolikt i strid med grundlagen, raderat tusentals mejl som utgör offentlig handling skvallrar också om en flaggrant respektlöshet inför offentlighetsprincipen.

Påtagligt är hur de ansvariga, med Norberg (S) i spetsen, gång efter annan tycks snubbla på sina egna fötter. Det är synd. För det finns obesvarade frågor, även kring medierapporteringen. Mest iögonfallande är att SVT Dalarna hävdar att de "avslöjat att Nygren använt sig av visselblåsarfunktionen för att göra sig av med en hög chef i ledningsförvaltningen".

Om redaktionen nu vet att Nygren farit med osanning när han hävdat att han blivit ombedd att gå till den kommunala visselblåsarfunktionen med någon annans larm, och alltså enbart intrigerat, så borde de belägga det, inte bara påstå och insinuera. SVT Dalarna kan ha säkra källor på detta, men frågan har lämnats hängande i rapporteringen. Och det är ändå själva hanteringen i sig, hur nyheterna presenterats, som prövas av Granskningsnämnden.

Tyvärr har Falupolitikerna sig själva att skylla för det uppkomna läget. I stället för att öppet debattera vad man anser har varit felaktigt i nyhetsrapporteringen så blev det bara ytterligare ett varv i karusellen som inte leder till annat än att ytterligare blottlägga bristande kompetens i beslutsfattandet.

Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.).

Förtydligande: Svante Parsjö-Tegnér (L) hade av privata skäl lämnat sammanträdet när kommunstyrelsen fattade beslut om mediegranskningen. Hans parti var dock företrätt av ersättare som inte opponerade sig. En tidigare version av ledaren gav intrycket att Parsjö-Tegnér själv deltog i beslutet, vilket övriga Falupolitiker som nämns i artikeln gjorde. Det gjorde också hans parti, men inte Parsjö-Tegnér personligen. Den aktuella formuleringen är förtydligad.

LÄS TIDIGARE LEDARE OM CHEFSKARUSELLEN I FALUN:

Gabriel Ehrling: Toppchefernas välregisserade avgång väcker många frågor

Gabriel Ehrling: Kommundirektör lät skattebetalarna bekosta skojarkurs för 100 000 kr

Jens Runnberg: När toppcheferna tiger om avhoppen måste politikerna nu berätta sanningen

Gabriel Ehrling: Socialdemokraternas gåva till skattebetalarna – landets mest överbetalda projektledare

Annons