Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullsatt medlemsmöte hos PRO Folkärna Krylbo

Vid PRO Folkärna Krylbos senaste medlemsmöte blev lokalen fullsatt. Ordförande Leif Karlssons glädje var stor att så många kommit till mötet, anledningen var säkert det program som skulle visas.

INSÄNT. Eva Lövkvist berättade om en Temadag om säkerhet i vardagen, som varit i Borlänge. Att fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall bland äldre. Det beror på nedsatt balans, nedsatt muskelstyrka, medicinering med mera. Hon gav råd och tips som kan förhindra fallen.

Kerstin Sundin talade om medlemsvärvning. Margareta Forsman påminde om julbordsresa den 10 december med Cinderella samt besök i Norrmalmskyrkan, där man får lyssna till Lucia.

Därefter hälsades Lars Östlund välkommen att visa bilder och berätta om Allan Lundberg, lindansare från Avesta.

Allan Andersson föddes 29/6 1930 i Svensbo, Södra Strandmora. Mamman var då 16 år och fadern var 40 år, men han fanns inte med i sonens liv annat än med 25 kronor i månaden i bidrag.

Mamman gifte sig sedan och då fick Allan styvfaderns namn, Lundberg. När Allan var 12 år var han på cirkus och såg några gå på lina och där föddes hans intresse. Han satte själv upp en lina mellan några träd och började träna. Han visade sig ha talang för det. Han kallade sig för Mr Monty när han började uppträda. 1950 var hans första uppträde vid Strandmora Klint. Vid sidan av tränandet jobbade han i lantbruk och i laboratorium. Han gifte sig och fick en dotter Astrid född 1952. Han uppträdde på Gröna Lund 1954, där 5000 personer såg honom slå rekord under 31 timmar.

Duellen 1956 i Strandbacken mellan Allan och tyske Schneider där Allan segrade. Mycket frukt, druvsocker, dynamopiller och cigarretter gick åt under dessa långa pass på cirka 30 timmar. 1962 blev Allan intervjuad i Hylands hörna om sin lindansarbana. I Brovallens djurpark satt Allan i 100 timmar och blev då världsmästare. Därmed var han Avestas första världsmästare.

Det blev det sista året med framträdanden, lindansflugan hade börjat klinga ut. Han jobbade sedan i Garpenbergs gruva. Sin dotter var det sporadisk kontakt med. 1968, då dottern var 16 år gratulerade han henne. Sen skulle hon komma till Hedemora där han då bodde, men han hittades död dagen innan, året var 1971.

Som överraskning hade Lars dagen till ära bjudit in Allans dotter Astrid och barnbarnet till dagens möte. De tackades med varma applåder. För Lars enormt fina information och bildvisning av Allan Lundberg tackades han med blommor och även varma applåder. En mycket fin berättelse om en av Avestas världsmästare. Därefter smakade det bra med kaffe, god smörgås och kaka. Dagen avslutades med lotteridragning. Nästa möte blir 24/10 och då blir det underhållning med Ukulelegänget från Rättvik.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel