Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidshem och förskolor utrymdes i Smedjebacken – nytt hot visade sig vara gammalt

Mellan klockan 14.00 och 15.00 kom det in ett sms till Smedjebackens kommun med någon form av hotbild. Detta resulterade i att kommunens förskolor och fritidshem utrymdes under eftermiddagen. Efter att hotet undersökts visade det sig vara samma hot som tidigare under dagen riktats mot VBU:s skolor.

Enligt vakthavande befäl hos polisen, Johan Wallenius, så rör det sig inte om några nya hot som kom in under eftermiddagen.

– Det här hör med allra största sannolikhet ihop med det ursprungliga bombhotet, säger Wallenius.

Polisen uppmanade heller inte Smedjebackens kommun att utrymma några förskolor eller fritidshem under eftermiddagen.

– Förskolorna i Smedjebacken har valt att utrymma på egen hand utan att polisen uppmanat till det, säger Wallenius.

Röstmeddelandet ska ha inkommit tidigare under dagen, vilket man inte visste om på kommunen när det uppmärksammades. Evamari Anestedt är kommunikatör hos Smedjebackens kommun och menar att säkerheten fick gå först efter att meddelandet uppmärksammats.

– Vi tog det säkra före det osäkra, säger Anestedt.

Kommunen har följande information om utrymmningen på sin hemsida:

"På grund av hot mot andra skolor(VBU:s) under dagen och efter en inkommen röst-sms till Smedjebackens kommunen har vi utrymt alla förskolor och fritidshem i kommunen. Vid utredning har det visat sig att meddelandet gäller oron runt VBU:s hot tidigare idag. Det finns inget hot mot kommunens lokaler där förskolor, fritidshem, skolor och administration finns."