Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friande dom för människohandel i Mossgruvan

Artikel 3 av 3
Tiggerihärvan i Mossgruvan
Visa alla artiklar

Nu har de båda misstänkta människohandlarna i Mossgruvan fått sin dom från hovrätten. Männen frikänns av hovrätten.

Den 49-årige mannen och den 42-årige mannen dömdes till fängelse i fyra år och två månader i Örebro tingsrätt.

Männen fälldes i november för att ha styrt en människohandel från Högfors och Mossgruvan. Domen överklagades av de båda männen till Göta hovrätt.

I ett pressmeddelande konstaterar hovrätten att männen vidtagit åtgärder med personerna som omfattas av brottet människohandel. De ska ha rekryterat och transporterat dem till Sverige. Även hovrätten anser att det har förekommit exploatering av tiggarna.

Under hovrättsförhandlingarna har flera av målsägandena hörts på nytt och dessutom har tretton nya vittnen trätt fram. Med den nya bevisningen anser hovrätten att det inte längre är bevisat att tiggarna har vilseletts av de misstänkta männen.

Nu har hovrätten kommit fram till att männen ska frikännas från ansvar. Männen ska inte heller utvisas eller betala skadestånd till tiggarna.

Läs även:

Bakgrund: Tiggerihärvan i Mossgruvan

Mossgruvan har under de senaste åren drabbats av stora problem. Det ska under flera år varit mycket sopor på orten och byborna har vittnat om många trafikbrott. Många hus i byn står tomma och är slitna.

Den 19 januari förra året slog polisen till mot flera byggnader i Högfors och Mossgruvan. Två personer greps på platsen. Senare greps ytterligare en person.

Två män, 42 och 49 år gamla, dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra år och två månader för människohandel.

Domen överklagades. Under vintern har nya förhandlingar hållits i Göta hovrätt. Männen friades på torsdagen av hovrätten.

Läs också:

[+] Misstänkta människohandlarna i Mossgruvan släppta ur häktet i väntan på dom: "Hovrätten ansåg inte det fanns skäl att hålla dem kvar"

► [+] Mossgruvan – byn som samhället glömde: "Lämnade inte sitt hus utan hagelgevär"

[+] Åklagaren om människohandeln: "Jättebra arbete av polisen ledde till domen"

[+] De döms för människohandel i Mossgruvan: "Syftet att exploatera människorna"