Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden för Avesta lasarett är oviss

För ett år sedan planerades en investering på 200 miljoner kronor på Avesta lasarett. Nu är projektet är lagt på is. Lasarettets framtid ska utredas.

Annons
Tror på Avesta lasarett. Marcus Carlsson och Marie-Louise Albertsson tror på Avesta lasarett  och dess framtid – trots osäkerhet nu

I februari 2014 lanserade landstingets styrande S, V och MP, jätteinvesteringen. Tre byggnader på Avesta lasarett skulle rivas och en ny byggnad uppföras. Bakgrunden är att lasarettet är slitet och byggt för sjukvård då 100-tals patienter låg länge på sjukhus.

Byggplanerna drevs snabbt framåt tills för ett år sedan. Byggplanerna nådde halvvägs i projektstadiet, det som föregår byggstart. Den skulle gå i gång i år.

– Projektet ligger på vänt på grund av genomlysningen av landstingets ekonomi, säger Stig Koch, ansvarig för projekten på Avesta lasarett hos Landstingsfastigheter.

Verksamhetschef Marie-Louise Albertsson, Avesta lasarett och biträdande verksamhetschef Marcus Carlsson är klara över situationen. Projektet är på is.

– Vi hoppas på projektet, det kostar att renovera de gamla byggnaderna. Bara att hålla dem uppvärmda kostar mycket pengar. Att bygga nytt skulle betala sig snabbt, säger Marcus Carlsson.

Han har varit på en konferens om framtidens sjukhus med deltagare från Holland, Tyskland och England.

– Vare sig det är ett litet eller ett stort sjukhus följer man samma principer som för nybygge av Avesta lasarett, säger Marcus Carlsson.

Högteknologiska, energismarta och flexibla lokaler byggs med flyttbara väggar i genomtänkta lösningar. Och det är enkelrum med egen toalett som gäller för att passa kraven på säker sjukvård.

– Patienten ska inte förflyttas utan all sjukvård sker på patientens eget rum. Det ökar hygienen och patientsäkerheten samt minskar smittspridningen, säger Marie-Louise Albertsson.

– Våra fyrabäddsrum på medicinkliniken med toaletter i korridoren är tungjobbade. Det är uppförsbacke att jobba med hygienen där.

Nybygget är inte bara på vänt. Häromdagen kom tecken på att det kanske inte längre är aktuellt.

Nästa sparpaket ska spara 300 miljoner kronor enbart på sjukhusvården. Det är för många lasarett i Dalarna talar landstingsledningen om i flera uttalanden. Alla sjukhus i länet ska utredas.

Hur är det, riskerar Avesta lasarett att läggas ned i stället för att byggas ut?

– Det är svårt att svara på. Alla sjukhus ska genomlysas om vilken sjukvård som ska utföras och på vilken nivå, säger Albertsson.

Hon och Marcus Carlsson tror på lasarettets framtid.

– Allt fler patienter söker sig till akuten och läggs in på medicinavdelningen. Fler kommer från Västmanland. De som söker sjukvård är allt sjukare.

Oppositionens Bo Brännström (FP), Avesta, är orolig för Avesta lasaretts framtid.

– Majoriteten har i stället för att effektivisera höjt skatten eller lagt ned verksamheter. Så jag undrar vad som händer med Avesta lasarett, säger han.

Annons