Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt plåga för Harry Hole

I sin elfte bok om den plågade Oslo-kommissarien låter Jo Nesbø honom möta en mördare som sysslar med vampyrism.
– Jag vet hur serien om Harry ska sluta, men jag vet inte hur många böcker till det kommer att bli innan jag är där, säger han till TT.

Den nya boken heter ”Törst” och den seriemördare Harry jagar denna gång måste alltså dricka sina offers blod. Den norske författaren Jo Nesbø säger att han sprang på detta ganska okända fenomen av en slump.

– Jag läste om det och insåg efter ett tag att detta skulle kunna vara någonting för Harry.

”Törst” tar vid där föregångarna ”Gengångare” och ”Polis” slutade, det finns trådar som började i de böckerna och fortsätter här, men Jo Nesbø menar att det inte är nödvändigt att ha läst de tidigare böckerna.

– Alla ska kunna läsas för sig, även om det ger lite mer att ha läst de tidigare. Och jag tycker om att sluta varje bok med en cliffhanger som pekar fram mot något som händer i den nästa.

Få karaktärer i modern kriminallitteratur har lidit så mycket som Harry Hole, och man kan undra hur han har överlevt. Nesbø skrattar.

– Han har haft det hårt, men han är en person som plågas även psykiskt, det handlar mycket om moral, och det som händer honom fysiskt motsvarar det psykiska lidandet.

Jo Nesbös böcker är mycket våldsamma, men han säger att han tonat ner våldet sedan han i en svensk recension fick kritik för våldsskildringarna i boken ”Pansarhjärta”.

– Jag tänkte efter och insåg att jag hade passerat en gräns där. Sedan dess har jag försökt skriva mindre våldsamt.

Vid sidan av Harry Hole-böckerna skriver han även så kallade stand alones, det vill säga böcker som är helt fristående, som ”Sonen” och "Blod på snö”.

– Jag får en idé som jag vill skriva ur mig. Men ju äldre jag blir, desto mer känner jag att det är Harry Hole jag vill skriva om.

Framför sig har han nu flera månaders turné med att resa runt och ge intervjuer om ”Törst” och att sitta i bokhandeln och signera. Han konstaterar att detta är det minst roliga, att det är då han ser det som ett jobb.

Till hösten är det premiär på ”Snömannen”, som Tomas Alfredson har regisserat med Michael Fassbender som Harry Hole.

– Jag sade att jag aldrig skulle sälja film- eller tv-rättigheterna till Harry-böckerna innan jag skrivit klart alla böcker om honom. Så sa jag också ”om inte Martin Scorsese ringer”. Och så hörde Scorseses producent av sig och var intresserad.

– Nu blev det ju inte Scorsese som gjorde den, men han är producent. Jag har varit väldigt lite inblandad i produktionen. Tomas gör den film han gör, med sin Harry, och jag skriver på mitt håll om min Harry.

När nästa bok om Harry Hole kommer vet Nesbø inte än, bara att det blir fler. Och om Harry överlever den sista boken, när nu den kommer, det vet bara Jo Nesbø.”

Törst” ges ut på norska och svenska på tisdag den 22 mars. Tomas Alfredsons filmversion av ”Snömannen” har premiär över hela världen den 13 oktober. Stalltips: att den först kommer att visas på filmfestivalen i Venedig i september.

Fakta: Böckerna om Harry Hole

Jo Nesbø har skrivit elva böcker om Harry Hole. Den första, "Fladdermusmannen", kom 1997 och den senaste, "Polis" gavs ut 2013.

Harry Hole har beskrivits som en av de mest plågade polismännen i Norge, om inte i hela världen. Han förlorade sin mor i cancer i 20-årsåldern och har ingen nära relation till sin far. Systern har Downs syndrom och han själv kedjeröker och dricker sig igenom de flesta av böckerna och hamnar dessutom oupphörligen i konflikt med chefer och kollegor.

Trots sitt röriga privatliv är Harry Hole en genuint duktig polis som skickats på uppdrag till såväl Australien som Thailand för att lösa kniviga fall. I "Snömannen" försöker han hitta en kvinna som anmälts försvunnen i Norge.