Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt besvärligt väder runt om i Sverige – se vår bildspecial från översvämningarna i Kalmar

Vädret fortsätter att ställa till problem i Sverige. Nu varnar SMHI för besvärligt väder längs med hela kusten.

Annons

– Vi har just nu snöbyar som går in mot östra Götaland och över Gotland. Det blåser friska till hårda vindar. Det är lättare snöfall över östra Svealand och längs med hela norrlandskusten, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

SMHI har gått ut med en klass-1 varning för hårda vindar längs med i stort sett hela Sveriges kust. Längs med kusten vid Blekinge och Skåne har SMHI gått ut med en klass-2 varning för mycket högt vattenbestånd.

– Vinden kommer att föra snöbyarna i en nordlig riktning. Det kommer att gå främst mot Gotland men även mot Gävlebukten och Upplandskusten. Först i morgon eftermiddag eller kväll avtar vinden och snöbyarna.

Besvärligt på vägarna

Trafikverket varnar för besvärligt väglag över i stort sett hela landet förutom längs ned i de södra delarna. I Stockholmsområdet och västerut mot Örebro är det mycket besvärligt väglag, likadant ska det vara i delar av dalarna och Gävleborg.

Under natten kommer vinterkylan att sjunka mer och på vissa håll kommer det att bli riktigt kallt enligt prognoserna.

– Vi har redan nu låga temperaturen i Norrland. När den senaste mätningen gjordes vid väderstationen i Nikkaluokta nu på eftermiddagen visade temperaturen på 37,9 minusgrader.

Under torsdagen väntas det bli 10 minusgrader i Götaland, 10-15 minusgrader i Svealand och 20-30 minusgrader i Norrland.

– Det kan faktiskt bli så kallt som ner mot minus 40 grader uppe i Norrland, säger Maria Jönsson.